Nederland, Arnhem10 oktober 2023, door Isa de Laat

Tips voor stad en natuur tijdens een weekend weg in Arnhem en Nijmegen

Nederland, Arnhem, 10 oktober 2023, door Isa de Laat

Tips voor stad en natuur tijdens een weekend weg in Arnhem en Nijmegen

Waarom zou je één plek kiezen voor je weekend weg als dat er ook twee kunnen zijn? Regio Arnhem heeft de Veluwe als achtertuin, waarbij je kunst en mode op iedere hoek van de straat vindt. In het Rijk van Nijmegen ademt het cultuur en historie en heerst er dat lekkere bourgondische sfeertje. Juist die verschillen maken een combinatie zo leuk. Tel er ook nog bij op dat de twee regio's (jep, we trekken 'm breder dan alleen de steden) in Gelderland relatief dicht bij elkaar liggen (pak 'm beet een half uur rijden) en je hebt de ideale combinatie voor je weekend weg te pakken.

Van de lekkerste ontbijtplekken, hop je zo de natuur in voor een wandeling, sluit je de ochtend af met een bezoek aan een cultureel museum, begin je de middag met een lunch in de stad en plak je er nog een bezoek aan de kerk aan. Daarna hop je naar het restaurant voor diner en slaap je als een roosje in een hotel. De volgende dag datzelfde rondje weer op repeat.

Waar je dan precies moet wezen? Dit zijn de tips voor stad en natuur tijdens een weekend weg in regio Arnhem en het rijk van Nijmegen. Trouwens, ook bruikbare tips voor een midweek hoor.

Arnhem: Wie Arnhem zegt, zegt een van de meest veelzijdige steden van Nederland. Althans, dat zeggen wij. Zoveel tips, maar dit zijn een aantal parels:

Eten en drinken

Eten en drinken

Arnhem is natuurlijk de stad van de meest gerenommeerde modeopleiding van het land en omdat studenten blijven plakken levert dat leuke horeca-adressen op. Zo is Vivian Sauvage op de Klarestraat, dé plek voor de (natuur)wijnliefhebber in Arnhem. Bij lunch- en bistrobar BarBarella in de Klarestraat geniet je van Franse gerechten in een klein restaurant in huiskamerstijl, maar dan wel met een sexy twist. Klinkt goed. Is het ook. Rennen, vliegen of hollen naar BarBarella.

Meer leuke horecaplekken van Arnhem vind je in het lijstje met de leukste plekjes van Arnhem 

Eusebiuskerk

Eusebiuskerk

En wie Arnhem zegt, zegt ook de Eusebiuskerk. Hier ga je naartoe voor twee zaken. In de Citystore haalt je je dosis geschiedenis over bijna twaalf eeuwen Arnhem, tips voor de stad en unieke producten.  En – nummer één reden waarom je naar de Eusebiuskerk moet – de glazen balkons. Yep, je leest het goed: glazen balkons! De panoramalift brengt je naar die balkons en dan heb je een uitzicht over Arnhem en omstreken van heb-ik-jou-daar. Alleen voor durfals en waaghalzen.

Er zijn er twee (oost- en westkant) en zowel de wanden als de loopplanken zijn van glas. Een frank en vrij uitzicht heb je hier op 60 meter hoogte. Naast het uitzicht (en daar doe je het toch al voor?) vind je hier ook unieke waterspuwer in de beeltenis van Mickey Mouse, Donald Duck, Tom Poes en andere moderne tekenfiguren.

Meer over de Eusebiuskerk 

Stadswandeling Arnhem

Stadswandeling Arnhem

Nu we die stad zo mooi van bovenaf hebben gezien, lokt dat uit om met de benenwagen door de straten te gaan. Die geschiedenis van Arnhem is namelijk niet alleen te zien in de Eusebiuskerk, maar door de gehele stad. In de citystore van de Eusebiuskerk kun je een Citymap scoren en dat is precies wat je nodig hebt om de stad eens écht te leren kennen. En bovendien kun je Arnhem niet verlaten zonder meer te weten over de Slag om Arnhem en Operatie Market Garden.

De wandeling sleept je dus mee in de geschiedenis van de indrukwekkende historische gebouwen en plaatsen die Arnhem rijk is. Wedden dat je geboeid blijft? Zo kom je onderweg meerdere luisterplekken van de Liberation Route Europe tegen, waar je met je mobiel kunt luisteren naar verhalen over wat zich op die plek heeft afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

Op deze pagina vind je de digitale versie van de wandeling. 

The Church

The Church

Van de ene kerk, naar de andere. Waar je de Eusebiuskerk in de verte ziet, is restaurant en boutique hotel The Church een echte hidden gem midden in de stad. Het is even zoeken waar je heen moet, maar als je eenmaal de ingang hebt gevonden, sta je midden in een oude Lutherse kerk. Binnen zijn nog veel oude elementen te zien, gecombineerd met een moderne, open keuken en de old school glas-in-lood ramen waar het avondlicht zo mooi doorheen valt.

Bij The Church vind je een combinatie van slapen en eten in hartje centrum van Arnhem. Voor dat diner: ga aan de chef’s table zitten! Hier kun je de hele middag of avond staren naar hoe de koks het eten bereiden. Extra leuk is dat je af en toe een klein praatje kunt maken en uitleg krijgt over wat ze maken. Dan next: het menu. Er staat zoveel heerlijks op dat kiezen lastig is. Gelukkig is daar dus het chef’s menu en weg is de keuze stress. Je kunt kiezen uit een zes-, zeven- of twaalfgangen menu. Zo krijg je de beste indruk van de keuken: vis, schaal- en schelpdieren – aangevuld met volop groenten en kruiden – staan centraal in de keuken van Chef Bart Leussink.

Hotel Haarhuis

Hotel Haarhuis

Vroeger een oud koffiehuis, nu een hip en fijn hotel. Missen is onmogelijk, want het roze licht komt je al tegemoet. Roze licht? Yes, dat klinkt spannend en leggen we je graag uit én dan vertellen we ook meteen waarom we zo’n fan zijn van hotel Haarhuis in Arnhem. Het personeel is vriendelijk en zorgt voor een goed ontvangst. Dat hotel is alles wat je nodig hebt, en zo is het bijbehorende restaurant LOCALS.

Ook super vriendelijk personeel trouwens. LOCALS is het restaurant van Hotel Haarhuis en wanneer je binnenstapt, waan je je in een groene oase. Groenten hebben hier de hoofdrol, dankzij een eigen Vertical Farm. En die Vertical Farm op de eerste etage van het hotel, daar komt dat roze licht vandaan. What? Vertical farming is het kweken van voedsel in gestapelde kweeklagen. De gewassen groeien volledig op water, waarbij geen aarde wordt gebruikt. Je vindt groenten en kruiden, zoals basilicum en slasoorten.

 

Kasteel Doorwerth en Kasteelcafé De Zalmen

Kasteel Doorwerth en Kasteelcafé De Zalmen

En dat de regio Arnhem zoveel meer is dan alleen de stad, bewijst Kasteel Doorwerth weer. Een prachtig middeleeuws kasteel in een bosrijke natuurlijke omgeving, waar je kunt beleven hoe er vroeger op een landgoed werd geleefd. Niet alleen leuk om te zien, maar ook om een van de vier collecties te bekijken: de kasteelvertrekken, het Nederlands Jachtmuseum, de Nationale Bosbouwcollectie en Museum Veluwezoom.

Het kasteel is omringd door mooie wandelpaden, waaronder de rode route van vijf kilometer lang het kasteel, bossen, kleine watervallen en de mooiste weilanden.

En omdat je vast trek zult hebben, kun je het beste alvast een tafel reserveren bij Kasteelcafé De Zalmen.  Dit restaurant bij het kasteel maakt zoveel mogelijk gebruik van producten uit de moestuin.

 

Kasteelcafé De Zalmen

Renkums Beekdal

Renkums Beekdal

Meer natuur! Renkums Beekdal is zo’n typisch geval waarbij je denkt ‘ach Nederland is zoveel mooier dan we denken.’ Het Renkums Beekdal is een groot natuurgebied om de hoek van Arnhem bij het plaatsje Renkum. De auto of fiets parkeer je bij het bezoekerscentrum, waar je tevens een permanente expositie over de omgeving, waterspeelplaats, een terras en boscafé en een winkel met producten uit eigen boomgaard vindt. Zie daar nog maar eens weg te komen, al moet je dat echt wel doen hoor! Niet omdat het er niet leuk is, integendeel zelfs, maar omdat wandelen in dit gebied dubbel en dwars de moeite waard is. Vanaf het bezoekerscentrum maak je bijvoorbeeld een leuke wandeling over het vlonderpad van ongeveer vier kilometer als je de lichtblauwe pijltjes/bordjes blijft volgen. Wie weet spot jij zelfs een ringslang, want die leven in dit gebied, wist de vriendelijke man van het bezoekerscentrum te melden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Nijmegen: de stad met vele gezichten en waar genoeg te beleven valt. Van feesten tot in de late uurtjes tot zen worden in de natuur en cultuur snuiven in musea en haar exposities. Ook weer zoveel tips, maar sla vooral deze niet over:

Eten en drinken

Eten en drinken

Door naar Nijmegen voor bourgondische gezelligheid. We zeiden het al: in Nijmegen kennen ze het. Voor zowel lunch, diner als je koffiebreak zit je in deze stad goed.  Dineren op misschien wel de mooiste plek in Nijmegen doe je bij Ultimo aan de waal. Bij Kushiin haal je de lekkerste iced matcha van de stad. Bij Baiana kun je chillen op een bedje aan het strand vanwaaruit je zo de waal in kunt plonsen. In het gezellige Nijmegen-Oost, vind je Billy’s Specialty Coffee. En dan nog even je aandacht voor het volgende: in Nijmegen vind je de beste patisserieën en dit is een rondje langs de leukste van de stad. 

Hotel Credible

Hotel Credible

Dat eten en drinken in de stad hier op zijn best kan is duidelijk. Maar als we naar Nijmegen gaan, dan blijven we hoe dan ook slapen bij Credible, een incredible (oké, dat gaat wat rap, maar toch, het is er top) hotel met frisse kamers (prima bed voor een prima prijs en daar gaat het om) en een meer dan prima huiskamer. Lekker eten, goede borrelplek, laptop openklappen zonder gekke gezichten en daarna een spelletje en een biertje erbij, kop koffie in de ochtend: Nijmegen was nog nooit zo leuk. Laatste wat we erover willen zeggen, qua locatie ligt het hotel gigantisch centraal.

In Credible

Waalscooter | Berg en Dal en Ooijpolder

Waalscooter | Berg en Dal en Ooijpolder

Dit is zo’n top tip, al zeggen we zelf. Bij Nijmegen Actief, vanaf de stad over de Waalbrug, kun je de Waalscooter huren. Een geruisloze, natuurvriendelijke, één persoons elektrische scooter, waarmee je vliegensvlug het Rijk van Nijmegen ontdekt. Want we vertelden eerder dat Arnhem groen is, maar Nijmegen doet niet onder.
Met de waalscooter sta je zo vanuit hartje Nijmegen in de bossen en heuvels bij Berg en Dal.  Je krijgt van Nijmegen Actief bij het huren een route naar keuze.  De rijtijden van de routes zijn ca. 1,5 uur, zodat je de tijd hebt om hier en daar te stoppen en er een relaxte rit van te maken.

Pitabar

Pitabar

Het is moeilijk om de welbekende pita gyros uit Griekenland te copy-pasten. Al moeten we toegeven dat de Pitabar in Nijmegen aardig in de buurt komt. Enige verschil is dat je ze in Griekenland vrij basic vindt met varkensvlees, friet, tomaat, yoghurt en ui. In Nijmegen doen ze er daarentegen een schepje bovenop met zelfs pitawraps of pitatosti’s en nieuwe concepten zoals carpaccio, vegan kip en zalm.

In de Bloemerstraat vind je het broertje van Grieks restaurant Dionysos.

 

Pitabar Nijmegen 

Bastei en museumcafé

Bastei en museumcafé

De oudste stad van Nederland, zo wordt Nijmegen ook wel genoemd. En dan moet je natuurlijk ergens dat portie geschiedenis meepakken. Dat kan nergens zo leuk als bij De Bastei aan de Waalkade. Natuurlijk staat hier het verhaal van de rivier centraal. Educatiever dan dit museum ga je het niet krijgen. Zo vlieg je met een VR bril de rivier over, doe je op een speelse manier boodschappen in de expositie, bouw je dijken en schiet je kanonnen af. De Bastei heeft daarnaast ook speurtochten voor jong en oud, voor binnen én buiten.

Er is zoveel te doen, dat je gegarandeerd uitgeput naar buiten gaat. Een bezoek aan De Bastei combineer je daarom met het museumcafé. Het café heeft misschien wel het mooiste uitzicht van heel Nijmegen. Er zijn ergere plekken om neer te ploffen met een bak koffie en een appeltaart.

 

Museumcafé 

DINERPICKNICK IN HET KRONENBURGERPARK

DINERPICKNICK IN HET KRONENBURGERPARK

Waarom altijd uiteten gaan als je ook een picknick kunt doen tussen de locals in het Kronenburgerpark in de stad? Haal een zuurdesempizza bij Pizzacafé Desem, neem een kleedje mee en ga languit chillen tussen de groene bomen en heuvels van het centrum. Blijf zolang zitten als je wilt en geniet van de reuring om je heen, genoeg te zien!

Kronenburgerpark

Voetjes van de vloer bij de Vasim

Voetjes van de vloer bij de Vasim

In de oude Honigfabriek vind je cultuurspinnerij de Vasim, dit is dé ontmoetingsplaats voor kunst, cultuur en evenementen. Ja, hier worden de nodige feesten georganiseerd. Og nou ja, ‘feest’; zeg maar gerust complete festivals. Zo wordt het onder Nijmegenaren bekende Drift hier meerdere malen per jaar gevierd, maar ook borrels en events bij zomerhotspot ‘De Achtertuin’ trekt mening levensgenieter aan. Qua cultuur snuiven zit je in Nijmegen in ieder geval wel goed!