Ibiza met de kids, dit zijn de leukste plekken

Ibiza met de kids, dit zijn de leukste plekken

Als er een Europees eiland is dat tot de verbeelding spreekt, dan is het Ibiza wel. De bohemian-hippie-levensstijl die er nog altijd overheerst, de vele stranden, de adembenemende zonsondergangen en natuurlijk een bruisend nachtleven (en het eten!) maken dat Ibiza simpelweg voor veel mensen een droombestemming is. Maar we horen het onszelf nog zeggen, een jaartje of zes geleden: zullen we pas weer gaan als we kids hebben? Moeten we niet eerst nog wat meer van de wereld, of op zijn minst van Europa, zien voordat we ieder jaar aan Ibiza vast zitten...? Deels geschiedde: we gingen toen we kids hadden (maar zijn tussendoor geen jaar gestopt, oeps). Want naast al het hierboven opgesomde, is Ibiza bij uitstek een kindvriendelijk eiland. Het is er klein en overzichtelijk, de baaitje zijn legio en er hoeft helemaal niet zoveel om toch het idee te hebben dat je heel erg veel gedaan hebt.

 

Mocht je (net als wij) geen genoeg kunnen krijgen van Ibiza, check dan ons Ibiza ebook voor nóg meer tips.

Santa Gertrudis

Santa Gertrudis

Het is onze meest favoriete postcode op Ibiza: het kleine dorp Santa Gertrudis. Santa Gertrudis de Fruitera om volledig te zijn. In het midden van het eiland, een beetje naar het noorden, is het een ongecompliceerd vakantiedorp waar je al jaren aanschuift voor hele voordelige tapas bij Bar Costa (even wachten als het druk is: het verloop is groot en de prijzen klein, dus het is het waard) of de aller-, aller-, allerlekkerste focaccia bij Bottega il Buco. Duik een van de kleine winkeltjes in, maar sla ook zeker de vele galeries niet over.

Nummero 74

Nummero 74

Als er een reden is voor je uitje naar Santa Gertrudis, laat dat dan de shop van Nummero 74 zijn. De allermooiste en meest zachte stoffen voor in je huis en voor aan het lijfje van je kroost komen namelijk linea recta van het Spaanse eiland en worden verkocht bij het prachtige Nummero 74. En dat niet alleen: het is ook een heerlijke pitstop voor een taartje en wat te drinken (kunnen de koters mooi in het keukentje spelen) en je kunt er terecht voor de leukste workshops voor groot en klein.

Deze drie hotels, alledrie heel toevallig (of niet?) dichtbij Santa Gertrudis, zijn mijn favoriete hotels op het eiland en stuk voor stuk geweldige tips voor wie met de kids op vakantie is:

Boutiquehotel Can Sastre is eigenlijk een kleinschalige agroturismo waar het groots genieten is om verschillende redenen. Hier ervaar je een perfect uitgebalanceerde combinatie van looks, gastvrijheid en heerlijk eten. Op het terrein van Can Sastre zijn drie casita’s en twee villa suites (waarvan één voor met z’n vieren): allemaal om te smullen zo stijlvol aangekleed. Er staan zachte uitslaapbedden, in de douche vind je fijne producten van Meraki en ieder huisje heeft een privéterras om ’s avonds lekker roseetjes op te nippen.

Can Sastre ligt vlakbij het dorp Santa Gertrudis in het midden van Ibiza, precies waar je wilt zitten. Buiten de gebaande paden en toch op maximaal 20 minuten rijden van de leukste plekken van het eiland.

Can Sastre

restaurant Cas Costas Ibiza

restaurant Cas Costas Ibiza

Nu zijn we nogal van mening dat wat voor het ene gezin werkt, voor het andere gezin niet hetzelfde hoeft te zijn. En dat het personeel van die ene bewust middag of avond je etentje kan maken of breken – allemaal waar. Maar toch: restaurant Cas Costas Ibiza is echt een hele relaxte voor wie met de koters op Ibiza vertoeft. Leuk, hip-ig maar niet van dat zien en gezien worden, een fijn kindermenu, een goed terras én een fijne binnen (het restaurant is het hele jaar door open) en niet ver van Ibiza-stad. We keuren ‘m (meer dan!) goed!

Hiken met kids

Hiken met kids

Zin om wat te doen? Ook echt wel een heel goed idee! Er zijn echt ontzettend veel hele leuke wandelingen (hikes dus) te ondernemen met kids. Van easy peasy tot net wat lastiger. Lees meer: Hiken met kids op Ibiza

Ga naar Formentera!

Ga naar Formentera!

Ibiza, ja. 100%. Maar ga ook zeker naar Formentera! Voor de meeste kids is alleen de reis (als je de snelle boot neemt, is dat maar een half uur – precies leuk) erheen al een cadeau, laat staan het witte, rustige heerlijke eiland met de allermooiste, ontzettend kindvriendelijke stranden (wit zand, stille zeetjes, ongecompliceerde horeca).

Lees hier Barts Best of Formentera

Can Muson 

Can Muson 

Wellicht heb je al eens van de organic farm Terra Masia Ibiza gehoord (we schreven er een heel artikel over, dat lees je via deze Terra Masia link)? Zo niet: ook opschrijven! Maar Can Muson is zo mogelijk nog wat authentieker. De kleine boerderij teelt groente en fruit en er worden wat dieren gehouden. Je kunt er een boodschap doen (alles verser dan vers) én aanschuiven voor een heerlijke, ongecompliceerde lunch. Can Muson is bovendien echt ontzettend leuk voor kindjes: er is een speelplaats en een zandbak en op gezette tijden mogen kleintjes mee om de dieren te voeren of om fruit te plukken.

Cala Saladeta

Cala Saladeta

Een van de leukste stranden vinden we Cala Gracioneta. Inderdaad, dat is niet de ‘cala’ die je hierboven leest, maar wél een overheerlijk baaitje dat zowel populair als echt niet te missen is. De zonnebedden zijn onbetaalbaar en wie te laat komt, vindt geen plekje meer. Maar (maar!) het baaitje is fijn en ondiep, dus zorg dat je een vroege lunchreservering maakt en rond 9 uur, half 10 op het strand bent, dan heb je het beste van alle werelden: een parkeerplek pal voor de deur, plaats op het strand én een overheerlijke lunch. Rijd je nog even vijf minuten verder, dan kom je bij Cala Salada. Inderdaad, wéér een ander strand dan hierboven benoemd en ook hier moet je in het hoogseizoen op tijd zijn om de parkeerplaats nog op te mogen. Doen! Want alleen via Cala Salada – een fijn (kiezel)strand met hele betaalbare bedjes en een eenvoudig strandrestaurant, kom je bij Cala Saladeta, het onderwerp van gesprek en het mooiste zandstrand met het meest heldere water dat ik (anno 2021) ken op Ibiza. Je komt er door de rots te beklimmen (dat zie je vanzelf en is niet heel erg spannend, al moet je kleine kids wel af en toe een stukje dragen) en weer af te dalen. Maar dan… Paradijs! Beloofd. Er is geen vaste horeca, maar er lopen constant jongens en meiden af en aan met eten en drinken. En Nederlands? Dat hoor je er niet. Precies zoals we Ibiza graag willen hebben. 

de mooiste stranden van Ibiza?

de mooiste stranden van Ibiza?

Hebben we! De mooiste stranden van Ibiza.

Maar oke, dan wil je graag weten wat de fijnste familiestranden zijn natuurlijk. Hebben we ook. Wat ons betreft zijn dat:

  • Cala Boix
  • Platja Pou d’es Lleo
  • Cala Sant Vicent (wat groter. Ga naar Hidden Ibiza en/of naar The Boathouse)
  • Platges de Comte (groot en commercieel, maar dat is soms ook echt wel lekker)
  • Cala Carbó (geen zand, wel een megafijn familiestrand)

Onze grote Ibiza hotspot lijst...

Onze grote Ibiza hotspot lijst...

Pak ook deze waslijst er even bij: we updaten hem een paar keer per jaar, dus het kan bijna niet dat je mispakt: Het leukste van Ibiza in de ultieme Ibiza hotspotlijst, naar onze bescheiden mening.

5 Organic Farms

5 Organic Farms

Sowieso ontzettend leuk om te doen wanneer je even wat anders wil op Ibiza: zoek een van de heerlijk, vaak verstopte organic farms op! We noemen er hierboven al twee, maar het kleine Spaanse eiland kent er verrassend veel: 5 x Organic Farms op Ibiza.