7 juli 2020, door Maartje

Best of Bart: de restaurant top 30 (soort van) met de meest favoriete restaurants in Amsterdam 2020

7 juli 2020, door Maartje

Best of Bart: de restaurant top 30 (soort van) met de meest favoriete restaurants in Amsterdam 2020

Ja hoor, daar issie weer, de jaarlijkse Barts Boekje restaurant top 30. En een beetje. In willekeurige volgorde overigens, belangrijk om even te vermelden. Spaar ze allemaal!

Enne, pak die van vorig jaar er vooral ook nog even bij. Die is namelijk nog altijd behoorlijk accuraat. Hier en daar wat overlap, en her en der wat vervanging, al hebben we ons best gedaan om de 2019 favorieten wel zo goed mogelijk aan te vullen met de 2020 favorieten. Verandering van spijs enzo. Afijn, lees u zelf maar: Barts Boekje De Restaurant top 30 Amsterdam 2019

Sjefietshe

Sjefietshe

We kunnen hier nogal wat redenen opsommen waarom het kleine, rete-sympathieke bar-restaurant Sjefietshe onze lievelings is. Vanwege de immer gezellige eigenaar onder andere, vanwege al even gezellige bruine café dat de zaak is en omdat Sjefietshe de meeste en leukste goede ideeen had toen veel restaurants bij de pakken neer zaten (want lockdown). Lees maar hier, onder andere een samenwerking met Wijmpje Beukers, ook een TOP-favoriet en uuiteraard ook in deze lijst terug te vinden.

Maar de belangrijkste reden? Het is bij Sjefietshe gewoon echt waanzinnig goed en lekker! Maar echt. Het personeel kent zijn pappenheimers en zelfs wie niet (echt) van ceviche houdt, likt hier zijn bordje leeg. Altijd vol, en terecht, dus reserveer tijdig.

Ken Sushi

Ken Sushi

De echtgenoot geeft niks om sushi… Toen mocht ie mee naar Ken Sushi en was hij voorgoed verpest. Dat wil zeggen: weinig zaken kunnen tippen aan de Sushi van Ken. Verser dan vers en the best of the best.

Lees meer 

 

(ook leuk: de lekkerste Japanse restaurants van Amsterdam)

Taqueria Bacalar (Noord)

Taqueria Bacalar (Noord)

Waren we al helemaal smitten op Coba Taqueria, zie hier onder, ook in Noord (uiteraard), opende aan ‘aan de andere kant’ van Noord, en aan de andere kant van de Van der Pekbuurt, Taqueria Bacalar. De vergelijking met Coba is geen vreemde: de chef die hier allemachtig lekker Mexicaans staat te cheffen, begon bij Coba. Maar nu dus zijn eigen zaak en eerlijk is eerlijk: hij nam de magie van Coba mee naar zijn eigen Taqueria Bacalar.

lees meer

Zoldering (Utrechtsestraat) + Café De Klepel (Jordaan)

Zoldering (Utrechtsestraat) + Café De Klepel (Jordaan)

Als iemand me vraagt wat mijn favoriete restaurant is in Amsterdam, dan noem ik steevast De Klepel in de Jordaan. Klein, bruin, gezellig en steengoed. Simpelweg nog nooit een slechte ervaring gehad in het bruine café op de hoek van de Prinsenstraat midden in de Jordaan. Een van de redenen is chef Job, jarenlang de man van De Klepel (voorheen Librije). En nu opende Job samen met vrienden en oud-collega’s Wout, Tomas en Joost, een zaak die ze zelf nog misten in Amsterdam: Zoldering Amsterdam. Een toegankelijke bistro waar je kunt eten en drinken wat je wilt zonder uitgebreid gangenmenu en met een wijnkaart om je kurkentrekker bij af te likken. Job zijn woorden in zijn De Klepel afscheidsmail. Zoldering huist aan de Utrechtsestraat en serveert ongekunsteld briljant lekker eten. We aten er onder andere een ultieme steak tartare, perfecte oesters en een goddelijke octopus met mais, mierikswortel en gerookte kaas en een origineel gerecht met rabarber karnemelk-ijs, roze peper en dragon. Een aanwinst voor de stad, en dat is een understatement. 

zoldering.nl

Bambino

Bambino

De baby van BAK, dat is deze nieuwe in Amsterdam: Bambino. Eerst even terug: de mensen achter restaurant BAK vinden dat echt goed, gezond, voornamelijk op groenten gebaseerd eten voor iedereen toegankelijk moet zijn, en geen lieve duit hoeft te kosten. Hetzelfde wat betreft de bijbehorende (natuur)wijnen. Ze hosten pop-ups voor Amsterdam, doken op op festivals, begonnen als lunchrestaurant en zijn tegenwoordig een alom bejubelde, gevestigde naam. Op naar een volgend avontuur, en wel op de Vijzelstraa, waar ze hun nieuwe restaurant Bambino openden. Originele gerechten op tafel, Franse stijl. Geen gedoe, gewoon heel erg goed eten. Zuurdesembrood met mozzerella in plaats van boter om mee te beginnen, verrassende spruiten met oester en pittige groene bloemkool met radijs, zonnebloempitten en zoute (!) slagroom. Heerlijk was de karbonade van Baambrugge-varken, ingewreven met zwarte knoflook, geserveerd met een donkere, umami-rijke bagna cauda en een groene saladeis ook de licht-gezouten mul met verse mierikswortel en dragonolie. bambinobar.nl

Wils

Wils

Stel hè, je wil echt goed uit eten maar niet in een stijf restaurant en het liefst nog betaalbaar ook. Waar ga je dan heen in Amsterdam? We raden je restaurant Wils, de nieuwste liefde van topchef Joris Bijdendijk, aan. Joris en zijn team koken in een open keuken op houtvuur. Dat open vuur brengt kleine gerechtjes met verrassende samenstellingen en bijzondere smaken. En een sfeervolle vibe met uitzicht over Amsterdam Zuid.

Met een klein clubje mochten we deze zomer al komen voorproeven van het aanstaande concept van restaurant Wils. Leuk om te zien dat wat ons toen voorgeschoteld werd – in woord en op het bord – ook echt tot leven is gekomen bij het in oktober geopende restaurant Wils in Amsterdam Zuid. In de indrukwekkende open keuken zie je chefs Friso van Amerongen, (vuurmeester) Erwin Oudijk en Joris Bijdendijk aan het werk. Het is vermakelijk om te zien hoe Erwin stoom op het giga houtfornuis tovert.

Lees meer

Bar Parry + Balthazar's Keuken Amsterdam (Centrum/ Jordaan)

Bar Parry + Balthazar's Keuken Amsterdam (Centrum/ Jordaan)

In de lijst van vorig jaar bejubelden we Balthazar’s Keuken aan de Elandsgracht al. Die liefde is niet minder geworden. Sterker nog: er is er eentje bijgekomen! De eigenaren van Balthazar’s Keuken openden namelijk om de hoek Bar Parry. Een klein, knus lokaal waar je de beste wijnen en de beste ongecompliceerde snacks eet.

Fou Fow Ramen Amsterdam (centrum/ Jordaan)

Fou Fow Ramen Amsterdam (centrum/ Jordaan)

Over de Elandsgracht gesproken… Aan het begin van de gedempte gracht, aan de kant van de Prinsengracht, huist al tijden Fou Fow Ramen. Een parel en in een periode waarin de ramen zaken als Japanse paddestoelen uit de grond schieten (HINATA Amsterdam, Westerstraat nummer 40 is ook een aanrader! Gogogo).

Maar Fou Fow Ramen blijft misschien wel de grootste favoriet, niet in de minste plaats omdat het een van de eerste ramen-restaurant van Amsterdam was. En de eerste verdient altijd extra applaus. Maar goed is het ook, laat daar geen twijfel over bestaan. Altijd druk dus reserveren is een aanrader. Of ga lunchen, dan is er eigenlijk altijd wel meteen een plekje beschikbaar. Overigens opende Fou Fow Ramen een tweede locatie in de Pijp.

101 Gowrie Amsterdam

101 Gowrie Amsterdam

Een nieuw restaurant in Amsterdam is allerminst een nieuwtje te noemen. Maar toch houdt de komst van het nieuwe restaurant 101 Gowrie de gemoederen bezig. De jonge Australische chef Alex Haupt doet het namelijk allemaal nét even anders met zijn gerechten gebaseerd op onze eigen Nederlandse cuisine. Heen ga je naar het restaurant voor een 5-gangen diner of een 4-gangen lunch. Laat die aantallen je vooral niet afschrikken: de sfeer is relaxed, ongedwongen en informeel. In de revue komen onder andere een ‘poffertje’ aardappels met gerookte foreleitjes, krieltjes met komijnekaas en forel met stoofvlees. 101gowrie.com

Pompet Amsterdam

Pompet Amsterdam

Een stukje Frankrijk in Amsterdam en vakantie 365 dagen (behalve als ze dicht zijn), dat is Pompet in een eenvoudige maar aantrekkelijke kiosk in het Noorderpark. Je komt er niet alleen voor de leuke Franse kaart maar ook voor de jeu-de-boules-baan en, voor wie een kleintje heeft, ravotten in de zandbak naast de kiosk. Het terras is het beste van de stad, zo’n beetje, want voor een overgroot deel in het Noorderpark (waar je zelfs niet doorheen mag fietsen – rust alom). De kaart is klein en op en top Frans. We zijn verliefd op de Mitraillette, een vet, spicy worstje op een broodje en een berg friet. Ga met trek en ga voorlopige nergens meer heen.

Nazka

Nazka

First things first: voorop staat dat we vinden dat de Peruaanse keuken meer aandacht verdient (hallo, het land verbouwt meer dan 4000 soorten aardappels, hulde). Het is een soort ondergeschoven kindje (keukentje) en dat is écht zó zónde. De veelzijdige Peruaanse keuken staat in Zuid-Amerika al bekend als fantastisch en verrassend. Maar daar hebben we hier in Nederland vooralsnog niet veel aan. Met de komst van steeds meer Peruaanse restaurants zien we gelukkig wel verandering, zo ook met de komst van NAZKA.

Met gerechten zoals Tacu Tacu (loving the name), Lomo Saltado en een Peruvian Mess toe. Een total mess met smaak dan wel (goddelijk). De gerechten zijn verfijnd en hebben een creatieve twist. En toen waren we er nog niet. Wat dacht je. De kaart toont namelijk ook Chinese en Japanse invloeden, die zijn er ook in Peru…

Lees meer

Lazuur (Noord)

Lazuur (Noord)

Het Purmerplein in Amsterdam Noord, dat is wat je zegt nou niet echt een bekende plek. Niet voor Amsterdammers, al helemaal niet voor (dag)gasten. Je moet dus én lef hebben én van goede huize komen om hier een zaak te openen. Een omfietsrestaurant zoals we dat graag zouden noemen. En omfietsen doen we door, nu we weten dat daar, aan het Purmerplein in Amsterdam Noord, de eigenaren Lastage* en de souschef van Kaagman & Kortekaas (beide jevanhet) restaurant Lazuur openden.

Dat zit zo: de eigenaren van Lastage en de souschef van restaurant Kaagman & Kortekaas wilden samen best wel een nieuw stap wagen, restaurant-wise. Sommelier van Lastage erbij (toevallig de vriendin van de chef van Kaagman & Kortekaas) en een succesverhaal heb je. Lees meer

Coulisse

Coulisse

Het NewWerktheater in Amsterdam Oost was een tijdlang een fijne plek voor wie zijn laptop open wilde slaan, naast zijn kop koffie. Grootste pluspunt? De looks. Dat zagen ook chef Tim van der Molen, die zijn ervaring opdeed bij Vuurtoreneiland en onlangs teruggekeerde uit Kopenhagen waar hij bij restaurant Noma werkte, en maître Simon Witmaar die op zijn beurt het vak leerde bij Sergio Herman in Oud Sluis. Samen vormen ze Amsterdams jongste troef als het aankomt op fine dining. Op de kaart van Coulisse staan veel lokale producten zoals seizoensgroenten en Noordzee vis, schaal- en schelpdieren. De vinaigrettes, sauzen en bouillons maken dat de gerechten om over naar huis te schrijven worden. Wijnen, huisgemaakte kombucha’s en sappen vormen de uitgebalanceerde hekkensluiters.

De TOP favorieten uit de 2019-lijst

De TOP favorieten uit de 2019-lijst

Tsja, we kunnen het wiel hier wel nogmaals uit gaan vinden, maar puntje bij paaltje zijn een heel aantal favorieten uit de 2018 lijst nog steeds de lievelingen van 2019. Tijdloze tenten waar we liefst iedere week aanschuiven. Wil je uit eten in Amsterdam, en je moet kiezen uit het beste van het beste, maak dan, naast de restaurants hier boven en beneden genoemd, vooral een keuze uit dit op herhaling-lijstje. Because they are worth it.

SCHEEPSKAMEEL (centrum/ oost) – Het zit ‘m (o.a.) in het ruime lichte lokaal op een bijzondere locatie hartje Amsterdam (op een voormalig Marineterrein, vanaf het Centraal Station sta je er zo) en dat zit hem in het Duitse menu, inclusief een volledige Duitse wijnkaart. Lees meer

JACOBSZ (oost) lees meer (De foto hiernaast is hier genomen door Danielle Reizevoort, fotograaf en mede-brein achter onze favo pop-up Wet van Weber

BAK (west) – Jong en vooruitstrevend zijn de chefs van BAK, ooit klein begonnen met gesponsorde pop-ups en een heldere visie: écht goed eten betaalbaar maken voor iedereen. Lees meer

RIJSEL (oost) – Niet weg te denken uit geen enkel rijtje en tjsa, zolang ze het waarmaken, blijven ze er gewoon op staan. Lees meer

CAFÉ CARON + PETIT CARON (zuid, de Pijp) – Gerund door de zonen van topchef Alain Caron (met hulp van vaders) is  fantastisch vanwege de klassieke looks en de goede Franse keuken. Een restaurant waar je nu echt iedereen mee naar toe kunt nemen, van je moeder tot een eerste date. Lees meer 

MENEER DE WIT HEEFT HONGER (west) – Wel, mietjes met orgaanvleesangst kunnen zich geen betere therapeut wensen dan chef-kok Simo Bouabgha van Meneer De Wit Heeft Honger, die voorheen de sterren van de hemel kookte bij Kaap Kot en Trouw. Lees meer

HOTEL DE GOUDFAZANT (noord) – Het enige restaurant waarvoor Amsterdam lange tijd naar het afgelegen Noord trok. Want de voormalige garage waar wat eenvoudige stoelen in werden gezet, een enorme bar en een open keuken, is de moeite waard. En dat is het nu, 10 jaar later, nog steeds.

ENTREPOT (oost) – Die locatie: Restaurant Entrepôt zit in een van de oude loodsen aan het dok. Ooit niks, nu een ruig, licht, ongedwongen restaurant. Het menu is geen allemansvriend maar wie spannend wil tafelen, zit hier helemaal goed.

BAR CENTRAAL (+ GLOUGLOU) – Eerst was er de wijnbar op een plein in de schaduw van de Oranjekerk in de Pijp met vin naturels op het menu. Geen one hit wonder: de mensen van de wijnbar gingen naar West en openden daar een tweede succesnummer. Lees meer

KAAGMAN & KORTEKAAS (centrum) – Ruig Frans, net als gebroeders Hartering (aanrader! Hoppa, pikken we die hier ook nog even mee), hoewel iets toegankelijker. Midden in de stad, een behoorlijk aangename verrassing, wat ook geldt voor de (meestal) vriendelijke rekening. Lees meer

CHOUX (centrum/ oost) – Origineel, bruisend, jong en amicaal. Lees meer

Marits Eetkamer Amsterdam (oost)

Marits Eetkamer Amsterdam (oost)

Marits was voorheen een huiskamerrestaurant waar Marit vanuit haar (de naam verklapte het al) huiskamer drie avonden per week de lekkerste vega gerechten voorschotelde. Visualiseer je hierbij niet dat je met een bordje op de schoot op de bank gezet werd. Maar een perfect aantal tafeltjes, mooie oude meubels, sfeervolle bloemen en een piekfijn interieur zorgden voor een intieme sfeer. De perfecte plek voor het bijkletsen met een vriendin die je al te lang niet gezien hebt of, nog beter, voor een date. Mits hij/zij wel echt speciaal is. Want zo’n plek is het. Ik kwam er overigens met drie dates en die waren, op het moment van de date althans, alle drie bijzonder. Echt waar. Ook Marit vond de liefde en het huis werd te klein. Samen met haar partner Gino verhuisden ze naar elders maar samen koken ze op dezelfde knusse plek nog steeds verder. Met dubbel zoveel liefde en het Huiskamerrestaurant groeide door tot Eetkamer.

 

Cafe Cliche (oost) + Spectrum (centrum)

Cafe Cliche (oost) + Spectrum (centrum)

Café Cliche is allerminst cliché. Al snappen we de naamkeuze wel: even geen poespas voor de chef die bekend werd door zijn kookkunsten bij Librije’s Zusje (**), het sterrenrestaurant dat in het Amsterdamse Waldorf Astoria zat (zat ja, zie hier onder). Even geen opgepoetst gedoe, geen gesteven tafelkleden en even geen regeltjes. Bij Café Cliché is het tijd voor je en jij, een pikketanesie en klassiekers op je bord, Schutte-stijl (net even anders en mega lekker). Liefde. Niet alleen vanwege het eten maar om alles: bij Café Cliché krijg je namelijk een menu voor je neus dat op de lachspieren werkt. De kaart zelf komt in een map met plastic instekers. Daarin afbeeldingen van de gerechten, een eeuwenoude efficiente manier om te laten zien wat voor lekkers je in huis hebt, dus waarom ook niet. Ander pluspunt: Café Cliche doet niet aan reserveringen. Dus ook wanneer je last minute op vrijdag of zaterdagavond aan wil schuiven, kan dat gewoon. Café Cliche

We blijven nog even bij ‘onze’ Sidney want we zouden natuurlijk helemaal gek zijn als we hier niet ook het nieuwe Spectrum zouden benoemen, het toprestaurant van de sympathieke Schutte in het Waldorf. Want Het Zusje is niet meer: Restaurant Spectrum is waar je wezen moet voor een op voornamelijk op groente gebaseerd creatief topmenu.

"

Ook een lekker lijstje om er nog even bij te pakken: 21 x de beste Italiaanse restaurants van Amsterdam

"

Pepenero Amsterdam (oost)

Pepenero Amsterdam (oost)

We schoven onlangs weer eens aan bij Pepenero in het mooie Amsterdam Oost. Dat was overigens meer geluk dan wijsheid: blij verrast waren we met onze last minute reservering… Die op 2020 bleek te staan. Oeps. Juiste dag, juiste datum, verkeerde jaartal. Lekker snugger maar, lucky us, bleek er een no show en hadden we prompt het beste tafeltje van de zaak én de avond van ons leven. Man wat lekker daar bij Pepenero. Onopvallend is het zaakje, maar vergis je niet. De Antipasto is een must (laat je verrassen) en hoewel de kans bestaat dat je daarna al bijna voldaan bent, mag je klassiekers eigenlijk ook niet missen. Spaghetti zoals-ie heurt en een gegrilde visschotel met salmoriglio dressing (een typische Siciliaanse dressing van knoflook, olijfolie, citroen en peterselie) is om van te dromen. Reserveren is dus, eigenlijk, een must.

 

Auberge Jean & Marie Amsterdam (de Pijp)

Auberge Jean & Marie Amsterdam (de Pijp)

Je zou denken dat brasserie-restaurant Auberge Jean & Marie Amsterdam in de Pijp er al járen zit, maar dat is niet zo: het restaurant opende halverwege 2016 maar is van een gevestigde orde waar je U tegen zegt. Het niveau van het Franse menu is immer hoog en de vriendelijke service steevast top.

Restaurant cafe modern Amsterdam

Restaurant cafe modern Amsterdam

Amsterdam Noord floreert en Cafe Modern is een van de redenen waar het stadsdeel zijn positieve berichtgeving aan te danken heeft. Sterker nog: Café Modern pionierde in Noord en is jaren later nog altijd een parel. Het restaurant is gevestigd in een oud bankgebouw maar van binnen voelt het als een kantine. Een knappe kantine met gedekte tafels en Heinekengroene lambrisering. Voor 40 euro eet je een viergangen menu. Een prima te delen kaasplankje bestel je er voor 11 euro bij.

Café Remouillage Amsterdam (Rivierenbuurt)

Café Remouillage Amsterdam (Rivierenbuurt)

Nu wil het geval dat de vroegere souschef van lievelingsrestaurant Entrepot een eigen zaak heeft geopend: Café Remouillage. Dikke pret natuurlijk want dit laagdrempelige cafe-restaurant bedient mooi de andere kant van de stad (Amsterdam oost) en Café Remoutillage zit in de Rivierenbuurt, all the way in Amsterdam Zuid, op de hoek van de Vechtstraat en de Trompenburgstraat.

De jonge chef Jonathan Sparber opende er stilletjes zijn deuren. Heel stilletjes; aan roeptoeteren doet Café Remoutillage Amsterdam niet. Dus doen wij dat voor hem aangezien het restaurant een hele, hele goeie is. Een van de beste zelfs. Begin je avond relaxed met good food & wines. Aan koffie of sterke drank doet de zaak niet, en ook niet aan reserveringen. Dat houdt de drempel lekker laag en de pit erin. En wie er wat van vind, die mag het zeggen, want daar wordt Café Remouillage alleen maar beter van. Tot snel!

"

Ook een lekker lijstje voor erbij: 13 x de lekkerste vega en vegan restaurants van Amsterdam

"

De Pizza's van La Perla + La Fiorita (jordaan)

De Pizza's van La Perla + La Fiorita (jordaan)

Waar La Perla al aan twee kanten van de straat zit, kocht de eigenaar van de pizzeria-plus ook het naastgelegen pand van het ‘hoofdrestaurant’ waar maar liefst 33 jaar lang Burger’s Patio huisde. Die is niet meer, al een jaar niet. Niets was er lang, maar nu komt er – Team La Perla blijft bij zijn leest – een nieuwe Italiaan: La Fiorita Amsterdam. Waardoor we de Tweede Tuindwarsstraat en de Tweede Anjeliersdwarsstraat, toch de leukste straten van de stad dankzij café De Tuin en de ijsjes van Monte Pelmo, nog fijner vinden. We staan er graag in de rij voor een meeneem pizza van La Perla en schuiven nog liever aan bij het nieuwe La Fiorita. Hoe wat waar en vooral waarom lees je hier: La Fiorita Amsterdam.

En als we het dan toch over Pizza’s met een hoofdletter P hebben, móet hier ook De Klaproos in Amsterdam Noord vermeld worden. Waarom? Hierom: Pizzaria De Klaproos Amsterdam

De Vrouw met de Baard (lunch & catering), Amsterdam (centrum)

De Vrouw met de Baard (lunch & catering), Amsterdam (centrum)

Wat fantastisch lekker is alles wat er uit de met name Indische/Molukse-keuken met een Westerse twist (volgt u hem nog?) van Vrouw met de Baard Amsterdam komt. De originele gerechten van het duo achter het cateringbedrijf dat eerst in Amsterdam Noord zat (zonder lokaal om te eten) zijn eigenlijk niet in een hokje te stoppen, moet je zelf maar gaan proeven. Wat kan voor de lunch maar het team verzorgd ook catering op locatie. En het aantrekkelijke eigen lokaal om de hoek van de Haarlemmerstraat kun je ook afhuren voor een privefuif. Lees meer

Watergang Amsterdam (oost)

Watergang Amsterdam (oost)

De eigenaren van favoriet Centra – want zo gaat dat: wat goed is, wordt godzijdank vaak vermenigvuldigd en als het goed is, gebeurt dat net even anders dan de eerste keer – opende in een smal, onopvallend pandje restaurant Watergang.

Watergang werkt met een vast vijfgangenmenu  a € 46,00, een topplan voor een uitgebreide avond uiteten. Wijnarrangement erbij en achterover gaan hangen. Tenminste, dat zouden wij maar wat graag weer doen. Voorbij komen ietwat ingewikkeld klinkende zaken als wortel met vadouvan, kokos-limoen en gefrituurde garnalenkopjes of gepekelde zalm met groene gazpacho en rozenvinaigrette. Wat allerminst ingewikkeld maar perfect gebalanceerd smaakt. Hulde. Dat laatste, die hulde, geldt ook voor de akoestiek, het personeel en de gezelligheid van restaurant Watergang.

Cafe Binnenvisser

Cafe Binnenvisser

Het o zo heerlijke Café Binnenvisser, met zijn knappe, gezellige terras en niks aan de hand cafe-restaurant waar het altijd goed en gezellig, stond óók al in de lievelingslijst van 2018. Een piepklein maar meer dan fijn menu met een gerecht of 5, 6 dat wekelijks wisselt. Echte bestsellers keren terug maar het idee is dat er iedere week een ander product wat iets meer aandacht dan anders krijgt. Pasta bijvoorbeeld. Of groente. Of vis. Afijn, lees zelf maar.

Dat gezegd moet hier ook de buren vermeld worden: Druis. Zij hebben op zich niks met de jongens van Café Binnenvisser te maken, behalve dat het (goede, hoop ik) buren zijn. Verstopt in het Bilderdijkpark is het er zo een die je gemakkelijk zou missen.

THÚSKOMME, AMSTERDAM NIEUW-WEST

THÚSKOMME, AMSTERDAM NIEUW-WEST

Je komt er niet zomaar, bij Lola Luid!, creatieve broedplaats en pop-upmall in zo ongeveer het minst sexy deel van Nieuw-West in Amsterdam, maar je moet er beslist eens voor op de pedalen. In een oud schoolgebouw zitten verschillende start-ups die ‘iets’ doen met design, fashion, food, kunst of beweging – alla, daar zitten beslist juweeltjes tussen. Wij komen er echter het liefst voor de Friese jongens van Thúskomme. Of, ach, voor dat wat er uit hun handen komt: de lekkerste happen met ingrediënten van eigen bodem. We lunchtem er met een dikke boterham met gesmolten Tynjetaler-kaas, geroosterd buikspek en ingelegde pompoen (tafelzuur van het Amsterdamse kluppie zuurmakers Lepelboom – ook al van die jongens die weten dat liefde door de maag gaat) vergezeld van een pittig gemberprikkelbier van Fever-Tree (hun Ginger Beer, niet te verwarren met hun Ginger Ale). En dat voor een mietige zeven euro vijftig. Lees meer

Het knappe kiekje werd gemaakt door @little_lolo__/

LE RESTAURANT + MOS + VERMEER + 212 + Taiko

LE RESTAURANT + MOS + VERMEER + 212 + Taiko

Oke… Nog een vijftal uit het 2018-lijstje die NIKS met elkaar te maken hebben, behalve dat je bij alle drie de zaken verdomd lekker eten kunt, het bij alle vijf echt om een avond uit draait en ze alle vijf (terecht, zo denken wij tenminste) een ster hebben of in elke geval zsm verdienen

LE RESTAURANT (de Pijp) – terug van weggeweest. Lees meer

212 (oost) – Hottest ticket in town. Lees meer

Restaurant MOS (centrum) – Sterretje verstopt. Lees meer

Restaurant Vermeer (centrum) – Groente voorop allang voordat het hip was. Lees meer

En de laatste van het vijftal: Taiko (zuid). Want Schilo van Coevorden kan Aziatisch koken als geen ander. Lees meer

WIJMPJE BEUKERS (de Pijp) + The Lobby (2 locaties)

WIJMPJE BEUKERS (de Pijp) + The Lobby (2 locaties)

Om de hoek van één van de gezelligste horecapleinen van Amsterdam, het Van Der Helstplein, nét buiten de gebade paden, waar ook o.a. Sir Humus en Renato’s Osteria zitten, daar om het hoekje huist het nieuwe Eetcafé Wijmpje Beukers. En dat eetcafé in de immer gezellige Amsterdamse Pijp is inmiddels een niet te missen nieuwe klassieker. Zo een voor elke dag van de week, mits ze open zijn. Fancy mag, spijkerbroekkie en gympen mag ook.

Hetzelfde geldt voor de twee locaties van The Lobby, onderdeel van de Hotel V Amsterdam groep. Die groep heeft 3 hotellocaties waarvan er twee een The Lobby restaurant hebben. Eentje hartje stad een de Nes en de andere in Oost, aan de Fitzaustraat (vlakbij het Amstelstation). Beide grote zaken waar we vooral graag overdag aanschuiven: perfect voor een (zakelijke en toch ook leuke) meeting en de flammkuchen zijn om te smullen. Reserveren valt aan te raden want hoewel beide zaken groot zijn, is het er ook altijd druk.

 

Restaurant Arles + Bistro Neuf

Restaurant Arles + Bistro Neuf

Arles? Arles? Waar ken je dat ook alweer van? Van die plaats in Frankrijk. Ahja. Van het bekende Place du Forum met al zijn bars en restaurant, ooit zo karakteristiek geschilderd door ene V. van Gogh. Die plaats in het zuiden van Frankrijk bekend om de zon, de kunst, het eten en de wekelijkste grote markt. En de Camargue, een gebied tussen de zee en het platteland rond Arles, vol vogels, stieren, rivierkreeften en wilde rijst. Juist. Precies dat allemaal deed de drie mannen die de nieuwe néo-bistro in De Pijp gaan bestieren besluiten om Arles naar Amsterdam te halen. En dat lukte wonderwel. Net zo onopvallend als Arles is, zo fijn en heerlijk is het er.

We blijven nog even op de Franse toer want als we een restaurant is dat we nog steeds heerlijk vinden, in al zijn vormen, dan is het het klassieke Bistro Neuf aan het begin van de Haarlemmerstraat wel. Start met een oester of wat en laat je verder lekker leiden door de amicale bediening. Lees meer

"

In de categorie leuke lijstjes: de leukste dakterrassen van Amsterdam lees je hier! En eigenlijk moet de eerste in deze lijst, restaurant Bureau, ook in de deze lijst. Bij dezen.

"

Restaurant De School

Restaurant De School

Toegegeven, onze ervaring was niet altijd opperbest maar we besloten toch dat De School weer back in the list moest, omdat het de laatste tijd wél weer consequent opperbest was. Dus dan laten we een tijdelijke steek gewoon lekker links liggen. Bovendien vinden we dat er ook best wel weer een shout out mag naar het one stop shop concept dat De School is, met dank aan Café de School, het restaurant, de gym, de club én alle losse feesten en partijen die er georganiseerd worden. Lees meer.