Ode aan het Nederlandse landschap: de zeven favorieten
Eerder brachten we al een ode aan het Nederlandse landschap door een aantal parels van de Nederlandse natuur in het zonnetje te zetten. We brachten zeven odes aan zeven totaal verschillende landschappen uit and well, that was (a little too much) fun. Natuurlijk houden we maar al te graag de Nederlandse natuur onder een (in a positive way) vergrootglas en praten we vol lof en liefde over alle natuurgebieden die ons groene landje rijk is. Maar dit jaar, 2021 in het bijzonder, zetten we ons landschap extra in de spotlight. Dit jaar is namelijk het jaar van de Ode aan het Landschap. Hoogste tijd om de Nederlandse natuur te laten shinen. Met als doel om meer kennis, aandacht en waardering op te wekken voor de Nederlandse natuur.
Now we're back en wel met dé ultieme tips per natuurgebied. Van de mooiste sterrenhemel tot kunstroutes en waterlinies: het Nederlandse landschap has it all.
Wist je dat Nederland 21 (!) nationale parken heeft? Ze zijn allemaal anders en ze zijn stuk voor stuk het bezoeken waard. Toch zijn er een paar parken die net een tikkeltje specialer zijn dan de andere. Vergeet Yosemite Park in Californië en Serengeti Park in Tanzania, Dark Sky Park it is. Hoewel de naam op het eerste oog doet vermoeden dat het zich ergens aan de andere kant van de wereld bevind, is niets minder waar. Dit Dark Sky Park, oftewel Nationaal Park Lauwersmeer, zit namelijk ‘gewoon’ in Lauwersoog, op de grens tussen Groningen en Friesland. Het gebied is in 2016 uitgeroepen tot Dark Sky Park, wat betekent dat het er ‘s nachts nog donker is. Dit klinkt als de normaalste zaak van de wereld. maar is het helaas niet. Nederland is namelijk één van de landen met de meeste lichtvervuiling, wat betekent dat de helderheid van de nachtelijke omgeving is verhoogd door kunstlicht. Rond het Lauwersmeer is het ‘s nachts dus wel nog pikdonker én je bent welkom om die nachtelijke duisternis en de sterrenhemel te aanschouwen. Er ligt nog een Dark Sky Park in het Waddengebied: De Boschplaat op Terschelling was het eerste Dark Sky Park van Nederland.
Beeld: Rutger Bus
Nederland heeft er meer dan je denkt (Nationale Parken bedoelen we dan). We gingen ze allemaal na en brachten een ode aan de – naar onze bescheiden mening – mooiste gebieden: al het prachtigs van de Nationale Parken. De heuse Rembrandts van de natuur met in elk park net wat extra’s.
In Flevoland bevind zich het jongste nationaal park van Nederland, namelijk Nationaal Park Nieuwland. Dit park ligt letterlijk op de bodem van de voormalige Zuiderzee en is ontstaan door het grootste inpolderingstraject ter wereld: de drooglegging van Flevoland. Sinds kort kun je al fietsend door het natuurgebied het verhaal van Flevoland horen met de audioroute Nieuw Land. Uitwaaien, genieten van de natuur en tegelijkertijd iets opsteken, dat is nog eens multitasken! Zo’n audioroute is er ook voor wandelaars, namelijk op Schokland en voor de niet-sportievelingen is er de Audiotour LandArt FlevoArt. Deze laatste route brengt je langs allerlei bijzondere landschapskunstwerken. Popcorn mee en gaan!
Een ode aan Flevoland? Die vind je hier
Duinen en dijken, bossen en stranden, meren en moerassen. Nergens anders vind je zoveel verschillende landschappen per vierkante kilometer als in Friesland. De Friesen zijn hier – terecht – trots op en hebben dit vast weten te leggen in een kunstwerk. In Park Vijversburg in Friesland kun je van 14 oktober t/m 21 december 2021 het publieke kunstwerk Hulde aan de Horizon bewonderen. Het kunstwerk is ontstaan naar aanleiding van een oproep in 2020 om de mooiste foto’s van de horizon te delen. Ruim 1500 inzendingen kwamen binnen en vormen nu samen één lange, kleurrijke horizon. Klik hier voor meer informatie over de expositie.
We brachten ook eerder een ode uit aan Friesland. Friesland heeft immers altijd al een plekje in het hart gehad. Het gezelligere leven vier je in het Hoge Noorden. Rondje Dokkum anyone? Weekendjes weg in Leeuwarden of Sneek onveilig maken. Friesland has it all.
Ook in het oostelijke deel van ons land, en dan hebben we het over de Achterhoek, ligt een verborgen schat aan pracht en praal. Je vindt hier een landschap van dikke stuwwallen, meren, beken, rivieren, zandvlaktes en moerasbossen. But there is more! In 2021 is de Silo-Art-Tour gerealiseerd. Deze Art-Tour is gebaseerd op de beroemde Silo Art Trail in Australië, waarbij 37 silo’s als canvas dienden voor gigantische muurschilderingen. De Silo-Art-Tour verbindt diverse kunstwerken en objecten van street art kunstenaars die je kunt vinden op verschillende agrarische locaties. Gebouwen die normaal gesproken als ‘lelijk’ werden bestempeld zijn omgetoverd tot ware kunstwerken met als verbindend thema het boerenbedrijf van vroeger en nu.
De Achterhoek in de spotlight. We schreven er een uitgebreid artikel over. En wist je dat we ook twee ambassadeurs in het oosten hebben zitten? Well, now you know! Dol zijn we op de Achterhoek met al zijn glorie. Van natuur tot stad: het leukste van de Achterhoek.
Waar gaan we slapen? We zijn hartstikke ‘op’ Villa Ruimzicht en haar zus Villa Wanrooy en wist je dat je in de Achterhoek ook een te gekke wijngaard vind? Lees hier over die verrassende Nederlandse wijngaard(en). Ook echt niet missen is Welgelegen in Groenlo. And thank us later.
Wie Limburg zegt, denkt aan carnaval, vlaai, zoervleisj (zuurvlees) en last but not least: de Maas. Deze ongetemde rivier liet haar sporen achter in het Limburgse landschap. Letterlijk en figuurlijk. Zo is er de Grensmaas, de Zandmaas, de Maasplassen, de Maasduinen en de Maasvallei. Op die manier ontstond het mooie heuvellandschap dat uniek is voor Nederland. Tijd voor een ode aan de Maas! En dat is gelukt, met onder andere de nationale en internationale Maasfietsroute die in 2019 officieel is geopend. De fietsroute is de ultieme manier om groen Limburg te ontdekken. Je fietst van Maastricht, dwars door de nieuwe natuur van RivierPark Maasvallei, langs de Maasplassen tot aan de Maasduinen. Tijdens de route kom je allerlei enorme kunstwerken tegen die langs de route zijn geplaatst. Zadelpijn? Stop dan vooral bij één of meerdere van deze need to know plekken voor koffie, borrels en meer.
Limburg is onvergetelijk mooi, zo ook het landschap. Van pop-up restaurant tot wijngaard. Al onze Limburg tips lees je hier: Barts Boekje x Limburg. Het Raadhuys van Kessel is onze nieuwste ontdekking.
De Hollandse Waterlinies dienden van 1815 tot en met 1940 als verdedigingslinie tijdens oorlogvoering. De linies lopen van Edam tot aan de Biesbosch en bestaan uit sluizen, forten en vestigingssteden om een groot deel van Holland en de steden Amsterdam en Utrecht te beschermen. Onze favoriet? Vesting Naarden. Loop door de smalle beklinkerde straatjes en maak een wandeling over de schilderachtige vestingwallen. Hier stuit je ook zomaar tegen het Nederlands Vestingmuseum waar je alle ins en outs op het gebied van deze Waterlinies leert. Genoeg geschiedenis opgesnoven? Welnee! Stap dan de Gele Loods in en ontdek alles over Unesco-werelderfgoed de Hollandse Waterlinies.
Hollandse Waterlinies? Jazeker, en dit zijn ‘s lands mooiste. Oh en eenmaal aan het tippen geslagen: in de buurt van Naarden is het gezellig eten in het Arsenaal. Een stukje verder rijden en je bent zo in Muiden, waar we lekker zitten in de warmte van Fort H. Oh en extra leuk, deze tip in Weesp, om lekker te lunchen bij Paviljoen Uit & Meer op Fort Uitermeer. Net als Fort H is dit een echte Waterlinie locatie.
Het Noord-Hollandse landschap heeft veel schilders heeft geïnspireerd en niemand minder dan de wereldberoemde schilder Claude Monet heeft in Zaandam zijn holy grail gevonden. Maar ook Rudi van de Wint vond in het Noord-Hollandse landschap zijn Utopia. Hij heeft ruim 25 jaar besteed aan zijn meesterwerk de Nollen. Van 1 april tot eind 2021 kun je een kijkje in zijn gedachten nemen en in zijn gevoelens kruipen door een route langs de kunstwerken te volgen. Liever luisteren naar een podcast over zijn werk? Geen probleem. Stedelijk Museum Alkmaar komt met een verhalende route die op je gemak kunt beluisteren.
Kom maar door ode aan het landschap! Tijd om Noord-Holland in het zonnetje te zetten. We nemen je mee voor een rondje Noord-Holland. Ready, set, go!
Als je toch in Noord-Holland bent voor de Waterlinies, dan wil je er ook blijven slapen. Familie Buitenhuys heeft twee van onze favorieten slaapstekkies in deze provincie staan en ook Delvers Duinhuis is altijd een goed idee. Meer richting de zee? Home for a Night in Noordwijk of Maris Apartments te Egmond aan Zee.