1 maart 2022, door Maartje

Weekend- en vakantietips, de bartje (kids) editie

1 maart 2022, door Maartje

Weekend- en vakantietips, de bartje (kids) editie

Kent u onze wekelijkse weekendtips? Vast wel. En anders vind je ze hier: Barts Boekje Weekendtips. En natúúrlijk slepen we die koters gewoon overal mee naar toe. Maar toch, een apart lijstje enkel en alleen voor-met-het-kroost bleek een handige aanvulling. U roept, wij draaien: Weekend- en vakantietips, de bartje (kids) editie.

de leukste musea met kids

de leukste musea met kids

Wanneer musea echt, écht goed zijn, is het een genot om er met kroost heen te gaan. Zij wat wils, jij wat wils. Ying en yang enzo. Afijn, precies zoals het moet zijn (en alles behalve getrek omdat het ‘moet’). Komt goed uit: er zijn steeds meer musea die echt hun best doen het leuk te maken voor de kleintjes. Niet met een sneu kinderhoekje, maar écht leuk en volop vermaak voor het kleine tuig. Hier is je antwoord: de leukste musea met kids

that time of the year again!

that time of the year again!

Adressen waar iedere vakantie altijd van alles georganiseerd wordt:

Olmenhorst – in De Fruitloods op het terrein van Olmenhorst. Ieder weekend én op woensdag kunnen jullie langskomen. De tijden en reserveren? Meer info vind je hier!

Muiderslot – Altijd wat te doen passend bij de tijd van het jaar Muiderslot.

Youseum – hét social media museum van het land

3x bos/park bij Amsterdam

3x bos/park bij Amsterdam

Het is écht geen straf om een ommetje in de natuur te doen. Oók niet tijdens de ietwat natte, grauwe dagen. Frisse neus halen, kinderen laten uitrazen en genieten van de o zo prachtige natuur. Natuur bij Amsterdam? Ja, die is er. Nee, niet het we all know Vondelpark of het Amsterdamse Bos. Dus bij deze drie leuke bossen/parken in de buurt van Amsterdam!

  • Nationaal Park Zuid Kennemerland – dé perfecte plek om een herfstwandeling in het bos of de duinen te maken. Bij de ingang heb je Kraantje Lek (top voor allerlei lekkers) zitten. Neem vooral een cappuccino to go en laat de kinderen spelen in de speeltuin.
  • Diemerbos – dit is een écht stadsbos (van 260 hectare groot) met voor ieder wat wils. Heerlijk om te lopen, fietsen, sporten, spelen of vogels te spotten. Er is ook een speelbos voor de kids en voor een hapje en drankje kun je aanschuiven bij House of Bird.
  • Amsterdamse Waterleidingduinen – hier kun je urenlang (als de kids dat oké vinden) wandelen, over bestaande wegen en paden, wandelroutes of off road ‘struinings’. Oja, en dé tip om gegarandeerd hertjes te spotten.

 

 

Regenvermaak

Regenvermaak

‘t Dondert en ‘t bliksemt en ‘t regent meters… water. Soms heb je van die dagen. Tikkende regendruppels tegen de ruiten en het water sijpelend van de dakgoten. En soms komen die dagen als een gift; lekker bankhangen en de hele dag in de warmte en gezelligheid van het huis blijven plakken. Maar. Maar met kids… Zucht. Dan zit de vork vaak net even anders in de steel. Al zijn we hier tegenwoordig behoorlijk op ge-prepared. Waarmee? Met het allerbeste (you wish dat je weer even kind mocht zijn) regenvermaak ever.

Hier lees je alles over het betere regenvermaak!

En: dit doe je met de kids als binnenblijven het credo is: quarantaine met kids doe je zo.

Netl de wildste tuin, Flevoland

Netl de wildste tuin, Flevoland

Het zou zomaar kunnen dat je bij het lezen van bovenstaande titel even je wenkbrauwen fronst. Netl? De wildste tuin? Kraggenburg? Moeten we naar Flevoland? Snap. Maar ja, dit is dus echt een hele puike tip want Netl, de wildste tuin, is een gigantisch natuurspeeltuin met camping van wel honderd voetbalvelden groot. Er is een strandje, er staan her en der lukraak geplaatste vliegtuigen en andere ufo’s waar kids op kunnen (en mogen) klauteren én er is een heel relaxed strandpaviljoen. Dat is mooi, want los van alle vaste zaken (zoals hiervoor opgesomd), is er tijdens de vakanties en weekenden zoveel vertier (waar we zelf ook om moeten grinniken) voor het kleine spul dat jullie er nog maar eentje nemen. En nog een. Muziek? Is er ook en krijgt tien punten.

En die camping? Yup, dat is Camping Kallumaan

De leukste speeltuinen van Nederland 

De leukste speeltuinen van Nederland 

Een beetje speeltuin is altijd open (nah ja, you get the point). De leukste speeltuinen van Nederland (ook voor ouders) vind je hier. Graag gedaan weer!

Speeltuinen in Amsterdam

Speeltuinen in Amsterdam

Never underestimate the power van een goede speeltuin. Daar schreven we al een lijst over: de leukste speeltuinen van Amsterdam.

Naar bed naar bed

Naar bed naar bed

Oke, in het weekend mogen ze vast wat langer opblijven. Bakje chips op schoot enzo: wij vinden het gezellig. Maar vanaf zondagavond doen we weer normaal hoor (en claimen we onze avonden weer terug). Wat als het kleine spul niet goed in-slapen wil? Dan hebben we toch wel echt de handen in het haar. Tips? Tips! Slaaptips voor kinderen, van de Barts Boekje lezers én de pro’s!

Uitwaaiplekken

Uitwaaiplekken

Dit blijft een heerlijke lijst: fijne uitwaaiplekken met kids door het hele land

Met minder weer is De Schuur een cadeau: aan de ene kant een gezellig restaurant met plek zat (understatement), aan de andere kant een smaak­volle binnenspeeltuin vol met vintage hobbelpaar­den, spelcomputers (let wel: de vintage varianten), klimattributen en oldskool spelletjes.

Sowieso is Zeeland onze go to tijdens de vakantie: lees ook 23 x het leukste van Zeeland met kids.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Kinderboerderijen door heel Nederland

Kinderboerderijen door heel Nederland

Oink oink, béééhhhh, kukeleku en knor. Zodra de kleine ook maar één van deze geluiden weet na te bootsen, zit je eraan vast. Beestjes kijken! Want het blijft iets heel bijzonders in de ogen van die kinderkoppies. En dat vinden wij dan weer een schouwspel. Win-win. Maar als ouder hebben we het gelukkig nog wel voor het kiezen. Hallo, dilemma: welke kinderboerderij is dan écht leuk voor kind + ouder? No worry!

We deden het speurwerk voor en vonden de allerleukste kinderboerderijen van Nederland.

Strand (en strandtent) hoppen

Strand (en strandtent) hoppen

Ondanks het koudere weer is het strand altijd een goed idee. Waarom? Het strand is ALTIJD kidsproof. Houden we van! Maar we zijn wat extra dol op het originele Strandvier in Monnickendam en het geweldig ingerichte Republiek Bloemendaal in (je raadt het al) Bloemendaal

En verder? Verder lees je hier over onze favoriete strandtenten voor koudere dagen

VILLA KANJEL + omgeving Maastricht

VILLA KANJEL + omgeving Maastricht

Een villa! Een bistro! Een buitenspeeltuin! Een bou­tiquehotel! Groen, Maastricht om de hoek en pas nét open. Wij keuren eigenlijk alles aan Villa Kan­jel goed. De speeltuin werd opgetrokken uit houten palen, staat midden in de natuur (geen auto of ander gevaar te bekennen – en ja, om het water staat een hek) en was het eerste deel dat het stempel ‘klaar’ kreeg van de mensen achter Villa Kanjel. Het terras krijgt tien punten, de speeltuin elf, het eten en de schappelijke prijzen minstens negen en een halve punt. De rest van de verbouwplannen van de monu­mentale villa gingen gestaag door met als resultaat een smaakvol boutique hotel met een handjevol kamers in het Limburgse groen. De kamers moes­ten bovenal ruim zijn zodat er plek is voor iedereen en er geen kamers hoeven te worden bijgeboekt (ontstaan vanuit ergernis van de eigenaresse, die dat zelf maar al te vaak heeft meegemaakt). En er is genoeg plaats voor de kinderen om ’s avonds uit te razen terwijl de ouders op adem komen.

Bonuspunten voor dat heerlijke Maastricht dat er om de hoek ligt. Lees meer: Barts best of Maastricht

Het beste van Limburg

Wat we hierboven riepen over Zeeland, mogen we ook over (Zuid)-Limburg roeptoeteren. Of we tips hebben? Mais Oui! Het beste van Limburg op een rijtje!

Kidsproof kastelen in Nederland

Kidsproof kastelen in Nederland

In dit lijstje kunnen we natuurlijk niet de altijd-leuk-om-te-bezoeken kastelen vergeten. So here we are! Geef maar toe, ja jij, er is niets leuker dan een dagje ronddwalen in zo’n enorm (mysterieus) gebouw. Als echte ridder, jonkvrouw, prins(es) of hertog(in) kun je de sfeer van het kasteelleven proeven en ruiken (die geur blijft een dingetje) en samen met de koters ontdekken wat er allemaal schuilging achter de kasteelmuren.

Hier lees je over onze favoriete kidsproof kastelen in Nederland!

HARTJE GROEN, Noord­ Brabant

HARTJE GROEN, Noord­ Brabant

Hartje Groen, dat is een charme­ camping (zo noemen ze zichzelf, wij hebben ’t niet bedacht) in Noord­ Brabant. Maar het is ook een verzamelnaam van een heleboel van het fijnste van het Brabantse land. Zo kun je zelf een tentje opzet­ten bij Hartje Groen, maar dat hoeft niet, want op het terrein staan twee verschillende retrocaravans, genaamd Kip en Lander. In Kip passen twee vol­wassenen en twee kinderen, in Lander twee vol­wassenen en drie kinderen. Fijn: alles staat er al als je aankomt, je hoeft er alleen maar zelf te zijn. De Boshut, de horeca die hoort bij Hartje Groen, is ook voor niet-kampeerders een uitje op zich (lees: wel de voordelen, niet de nadelen van kamperen). En je vind er de beeldschone cabins die de naam ANNA kregen (ga kijken bij Cabin ANNA!) én ook Avontyr is er naast de deur: een kinderparadijs pur sang. Hutten bouwen, verstoppertje spelen en boomklimmen tot ze boe noch bah meer kunnen zeggen. Slapen doe je er in een boomhut (nu we het er toch over hebben: lees ook ‘slapen in een boomhut, dat kan gewoon in Nederland‘)

BUITEN IN DE KUIL, LAAGSE VUURSCHE

BUITEN IN DE KUIL, LAAGSE VUURSCHE

Of je ons artikel over de leukste plekken in de Hollandse natuur al eens doorgespit had? In die lijst is Buiten in de Kuil in Lage Vuursche een van de absolute uitblinkers. En terecht. Het beste van het verhaal? Dat je er áltijd terecht kunt, ook als je bijna nergens anders aan kunt haken. Want buiten. Want afhaal. Want ruimte. En dat is me een topidee joh! Op naar Buiten in de Kuil (maar niet allemaal tegelijk hoor!).

Lees meer: Buiten in de Kuil