7 september 2021, door Maartje

Nazomer in Amsterdam

7 september 2021, door Maartje

Nazomer in Amsterdam

En het werd zomer! Oké, nazomer, nog beter. Ook in het Amsterdamse. Wat heet: juist in het Amsterdamse! Van zwemmen en ijsjes eten tot terrassen en barbecueën. Waar je het best, het lekkerst, het gezelligst en het langst van de zon geniet? Nou, hier bijvoorbeeld. Voilà, nazomeren in Amsterdam.

Buitenrestaurants

Buitenrestaurants

Geen idee hoe het met jullie is, maar als wij naar de weersvoorspellingen kijken van aankomende week dan willen maar één ding: naar buiten! Buiten spelen, buiten wandelen, buiten terrassen (in Amsterdam of lekker door de rest van het land) en buiten aan tafel. Dat laatste als het even kan lekker achteraf, in het groen. Je kent ze wel, van die buitenplaatsen waar de tafels tussen de bloemetjes staan. Waar? Nou hier! Dit zijn onze favoriete buiten-restaurants. 

En natuurlijk is een een speciaal plekje voor de zomerse pop-up restaurants van 2021!

Terrassen

Terrassen

Wat doe je als de zon dan toch nog begint te schijnen en de temperaturen stijgen naar een graadje of ‘nazomer’-celsius? Terrassen natuurlijk!

Om je tijd op het terras ultiem te benutten, hebben we bij Bart even gekeken waar we ook alweer heen moeten. Want het beste terras van Amsterdam, dat wordt een lastige om te benoemen, but we got your attention, right? Want wat nou echt het beste terras is, dat ligt natuurlijk helemaal aan je wensen, je terrastafelgenoten, het moment van de dag… We houden hier een verzameling Amsterdamse terrassen bij.

Maar een lijst handvol van onze nazomerfavorieten? Dat is zo gepiept. Check hieronder (en scroll vooral verder voor nog meer nazomerse activiteiten).

Buitenzwemmen

Buitenzwemmen

Stijgende temperaturen + zwemmen in de openlucht? Dat willen we. Hoe heerlijk is het om direct na werktijd in een of andere plomp te plonzen. Al overtreft weinig het vanuit een bootje de Amstel in springen. Fair enough. Mocht je dat toch niet helemaal proper vinden, plan een bezoekje naar het Noorderparkbad.

Het zwemfeestje begint al op de fiets en zet door op de pont naar Noord. Heerlijk tochtje als de zon schijnt. Fluitend arriveren we bij het Noorderparkbad, dat – surprise – middenin het Noorderpark ligt. Lekkere badjes voor het kleine spul en eentje voor de banenzwemmers onder ons (not us).

Meer zwemplezier? Check deze zwembaden (in de buurt) van Amsterdam. Kids mee? Dit zijn de leukste pierenbadjes & co.

Barbecue essentials

Barbecue essentials

First things first: wijn. Zoals we eerder al lieten weten: wij zijn heus geen wijnkenners, wel flinke proevers. En zo hebben we zowaar alweer het een en ander uitgeprobeerd. Benieuwd? Dit zijn onze favoriete wijnen voor thuis.

Maarrr een barbecue zonder lekkere sauzen, dat is geen barbecue. The Mayo Sisters maken sauzen, die 100% plantaardig en suikervrij gemaakt zijn, met pure en natuurlijke ingrediënten.

Ben je barbecue- fan? Of (nog) niet maar het lijkt je wel wat, investeer dan in een Big Green EGG. Het vergt een beetje barbecue kennis, maar alles van deze grill smaakt heerlijk. Toch iets toegankelijkers proberen? Barbecook Carlo is een grill in mini formaat die je overal mee naar toe kunt nemen. Naar het balkon, op de boot of mee naar het park, je verhuist de barbecue overal heen waar je maar wilt (mits het er ook echt mag, wel opletten!)

Plop!

Plop!

It’s summertime en dat vraagt om een leuk lijstje frisse zomerwijnen. Zoals we eerder al lieten weten (lees ook: dit zijn onze favoriete wijnen voor thuis) zijn we heus geen wijnkenners, wel flinke proevers. En zo hebben we zowaar alweer het een en ander uitgeprobeerd. Waarvan akte. So, you’re welcome! De lekkerste zomerwijnen – vinden wij – lees je hier. En dit zijn die onder een tientje: budgetwijnen.

Maar vlak ook de bieren niet uit hoor. En: de alcoholvrije variant van de lekkerste bieren. Dan stijgt het in de zon ook allemaal niet zo naar je hoofd, ook wel eens fijn.

Winetank Rotterdam

Winetank Rotterdam

De snelste en gemakkelijkste optie is om ‘gewoon’ het park in te trekken. EN hoewel we hier uitgingen van een nazomer in Amsterdam, mogen we even de handjes op elkaar zetten voor het jongste en beste initiatief vanuit Rotterdam: Bij het nieuwe WineTank in Rotterdam kun je, de naam zegt het al, wijn tappen uit tanks. Een tankstation voor wijn, zeg maar. Neem je eigen lege fles mee of koop eenmalig een beugelfles bij WineTank die je iedere keer weer kunt vullen als ‘ie leeg is. Hiermee voorkom je dat je lege wijnflessen iedere keer worden weggegooid. Tanken maar! Lees meer over Winetank Rotterdam.

En ga wijnproeven in eigen land

En ga wijnproeven in eigen land

Oke, hierna stoppen we over de bieren en de wijnen hoor… Maar weet dat Nederland een aantal te gekke wijngaarden heeft waar je naar hartelust kunt proeven en inslaan. En als de zon schijnt, is dat dus precies alsof je vakantie aan het vieren bent in Zuid Frankrijk of Zuid Afrika. Dus hop, die stad uit en gaan proeven maar! De leukste wineries van Nederland

Tijd voor ijs

Tijd voor ijs

Zin in een ijsje? Snappen we! Onze grote favoriet is Massimo Gelato, en aan de rij te zien (die is lang) is het de favoriet van meer mensen. Niet voor niets: het huisgemaakte pistache-ijs met nootjes uit Sicilië is om te smullen en ook de caffé is van Italiaanse kwaliteit. Bij die koffie krijg je, uiteraard, er een ieniemienie bolletje ijs on the side bij. Volgens menig Amsterdammer is Pisa de beste ijssalon van de stad. Ambachtelijk Italiaans ijs wordt er geschept zoals yoghurt-amarene en after eight ijs.

Ook buiten Amsterdam graag een ijsje halen? Onze favo ijssalons in Nederland.

Mossel & Gin + Pacific Parc (Westerpark)

Mossel & Gin + Pacific Parc (Westerpark)

Mocht je willen weten (stel je voor zeg) wat nu echt onze lievelingshood is in Amsterdam, dan zullen we de Westergas-hoek noemen. Vlakbij huis, dat helpt ook, en gewoon fijn, het hele jaar door maar vooral tijdens mooie nazomerdagen. Eén van de beste, fijnste, mooiste, zonnigste en lekkerste is het terras van De Gouden Reael in Amsterdam West. Ook in deze categorie, omdat het nog echt zo’n buurtrestaurant is met een terras vol in de zon op één van de mooiste bruggen van de stad. Dat het eten ook nog eens ontzettend om over naar huis te schrijven is, is ook niet onbelangrijk.

Ook leuk: picknicken in het park. Skip wel even dat grote veld: bij de vijver is het zo veel mooier! Neem een groot kleed, eigen (wegwerp) barbecue en lekkere snacks mee. Liever zitten? Pacific Park is perfect voor wijn en lange avonden op het terras.

Pacific Parc

Meer fijne plekjes in West? Bekijk meer.

Hangar Amsterdam (Noord)

Hangar Amsterdam (Noord)

Is het Noord? Is het centrum? Officieel Noord, maar zo centraal, dat mag van ons centrum heten. Hier vind je de Aambeeldstraat, en deze is booming. Hotel de Goudfazant is al jaren een feest en het terras van Hangar gigantisch aan het water. Met dank aan Ricardo van Ede heeft ook de keuken een upgrade gekregen: let’s go! In de nazomer, als het zomaar nog prachtig weer kan zijn, kan je hier heerlijk van de zon genieten.

Dakterrassen maar!

Dakterrassen maar!

Nazomeren in Nederland betekent met de masse naar het strand of het water in de stad opzoeken. Maar er is nog iets dat je kunt doen: de lucht in! Oftewel het dak op. En hoewel Amsterdam misschien niet bekend staat om zijn dakterras-galore, zijn er meer aantrekkelijke dakterrassen in Amsterdam dan je dacht. Zo heb je GAPP, dé biertuin op het dak van Hotel Casa in Oost. Andere aanrader: Canvas. Een sfeervolle plek op de zevende verdieping van het Volkshotel. Het wijdse uitzicht is on another level.

Meer dakterrassen in Amsterdam? We got you!

Waterkant (West)

Waterkant (West)

Het is even zoeken naar de ingang van Waterkant in Amsterdam, maar als je hem gevonden hebt, wil je ook nooit meer weg. Geïnspireerd op, volgens de eigenaren, ‘het mooiste stukje Paramaribo aan de Suriname rivier’. Op de kaart vind je alleen Surinaamse gerechten, zoals roti of pindasoep, en lekkere drankjes. Bij Waterkant ervaar je de vakantiesfeer op z’n best. Als alles vol zit (en dat gebeurt op zonnige dagen als snel), kun je op de kade zitten met je benen bungelend boven het water.

Waterkant

de mooiste terrassen aan het water van Amsterdam

de mooiste terrassen aan het water van Amsterdam

Kijk, als de zomer dan toch zo ongeveer ten einde is, willen we wel het beste van het beste. De combinatie zomers weer en terrassen doet het al heel erg goed wat ons betreft. De combinatie zomers weer en terrassen aan de Amsterdamse grachten of in ieder geval met uitzicht over het water doet het nog beter. Dat uitzicht over het water voelt toch altijd een beetje alsof je op vakantie bent. Hier een lijst met de mooiste terrassen van Amsterdam (met een vleugje allure) met uitzicht over het water. Lees meer over de mooiste terrassen aan het water van Amsterdam.

Bar Bonnie (Zuid)

Bar Bonnie (Zuid)

Bonnie, we vinden het een leuke naam voor een eveneens leuk terras… In Amsterdam Zuid pál aan de Amstelveenseweg duiken de aubergine rode (of is het wijnrood of plum? Of..) luifeltjes al van verre op. Afijn, bestemming bereikt. Niets meer doen dan de hele dag dan lekker hangen op het zonnige terras, waar je tegelijkertijd smult van een ontbijtje, lunchen en (ja fijn) het diner doet mee. Dikke aanrader!

Bar Bonnie