17 juli 2015, door Maartje

Amsterdamse Nieuwen & Favorieten & Pop-up’s – Zomer 2015

17 juli 2015, door Maartje

Amsterdamse Nieuwen & Favorieten & Pop-up’s – Zomer 2015

Iedereen doet het, maar ach, iedereen wil het: lijstjes! Het Amsterdamse zomerlijstje van 2015 is deze. Dat wil zeggen, in mijn optiek natuurlijk (NB: via de nieuwnieuwnieuw link, ook bovenaan deze pagina bij 'Het Beste van', vind je sowieso altijd alle (oke, bijna alle, I'm only human) nieuwtjes, in een (lange) lijst).

* First things first: The Hoxton ofwel de hipste opening van het jaar, kun je onmogelijk gemist hebben. Het hotel aan de Herengracht lijkt zowaar de beste en on-Nederlandse tip te zijn voor ontbijt, (werk)meeting, lunch, dinner en daarna rollend naar je bed. Houd vooral de feestjes onder de noemer #Hoxtown in de gaten. En de geplande openingen in Parijs en New York. Niet voor mooie dagen want geen buiten (of er moet een fuif in The Apartment zijn), wel voor alle andere momenten. The Hoxton (Herengracht 255, Centrum/Jordaan)

* Dit lijstje is in willekeurige volgorde maar als er een volgorde zou zijn, stond Choux ergens bovenaan. Het brandweerrode pand vlak bij het Centraal Station is wel centraal maar toch kom je er niet zomaar. Dus: opzoeken, heus. Ook geen buiten (maar hieronder genoeg opties die dat wel hebben) Choux (de Ruijterkade 128, Centrum)

* Zoals: Zomertuin, hartje stad aan het Leidseplein, centraler kan bijna niet, zonniger ook niet. Zomertuin (Leidseplein 26, Centrum)

* Hallo DOK, eerste stadstrand zonder water. Lekker rommeltje, lekkere happen, knap volk, precies goed. DOK (Moermanskkade 71, West)

* Aloude favoriet van het eerste uur restaurant Aan de Amstel stopt er mee! Vanaf eind september is het sloesjh. Snel gaan dus nu het nog kan. Aan de Amstel (Weesperzijde 42 A, Oost)

* In de Pijp wil je naar restaurant Paskamer, niet ingewikkeld, wel heerlijk, gezellig, goed gemutst personeel en reserveren kan lekker niet. Paskamer (Lutmastraat 132, de Pijp)

* Er is al zoveel over gezegd dat je bijna vergeet dat de Vergulden Eenhoorn diep in Oost een dikke aanwinst voor de stad is. De avondkaart vinden we eerlijk gezegd een tikkie ingewikkeld (jaja, we snappen dat quinoa-dingen moeten maar soms hebben we gewoon HONGER) maar dat wordt keihard goed gemaakt door de heerlijke locatie, het top-personeel en de fijne mensen van alle rangen en standen die er de stoelen vullen. Vergulden Eenhoorn (Ringdijk 58, Oost)

* Een twee-in-eentje: eerst was er Paper Planes aan het Rokin, in de kelder van Bar Italia, dat was goed nieuws. Maar toen gingen ze weg en was er even niks. Ook nieuw in diezelfde periode was Frans, wat eerst The Dutch Co. was, in de Pijp. Die tweede is niet meer, Frans wel, en nu neemt Paper Planes neemt tijdelijk zijn intrek in Frans, wat wederom goed nieuws is want vooral Paper Planes willen we. Paper Planes in Frans (Frans Halsstraat 76, de Pijp)

* En het op Rokin dan? Daar kwam in de kelder waar Paper Planes zat Metropolitain, een puike uitvalsbasis voor tijdens het shoppen of de (zakelijke) lunch. Een deurtje hoger opende - waar Bar Italia zat - Cafe de Paris; hetzelfde idee (grand cafe), ander land. Moet gezegd: beide halen het niet bij het nieuwe Terpetijn, een paar deuren verder. Aziatische fraaiheid (waar de muziek wel een tikkie zachter mag) hartje stad en een dikke aanrader. Terpetijn (Rokin 103, Centrum)

* Terug naar Oost waar no-waste restaurant Instock opende, voor het eggie (na de pop-up in West en de afhaal in de Pijp). En: it's a keeper. Wij vinden alles leuk. Instock (Czaar Peterstraat 21, Oost)

* Vuurtoreneiland. Period. Iedere zomer weer. En ja, het is tot en met september hartstikke uitverkocht maar wie op de dag zelf belt, met z'n 2tjes is en eventueel wil lunchen, heeft bijna (bijna!) altijd geluk. Niet verder vertellen. Vuurtoreneiland (ergens voor Pampus)

* La Tête is fijn en vlak naast het CS (waar ook een nieuwe pondje kwam die je rechtreeks - net wat sneller, net wat minder druk - naar het NDSM brengt, naar Pllek bijvoorbeeld). Bij La Tête scoor je een supersnelle wrap voor op de pond maar liever hoeft je voorlopig nergens heen. Op het Stenen Hoofd waar je hond uit laten een feestje is. La Tete (Westerdoksdijk 705-C, Centrum/West)

* I like Braai, a lot. Braai (Schinkelhavenkade 1, Zuid)

* Bar DK is ongecompliceerd en wat blijkt; zo zien we ze het liefst. Bar DK (Tweede Helmersstraat 26, West)

* In de Pijp wil je tegenwoordig (weer) steeds meer zijn en de tapas en pinxos happen van Basq zijn belangrijke redenen. Basq Kitchen (Eerste van der Helststraat 72, de Pijp)

* Voor met de mini! Playgrond CS is de leukste plek van de stad om te spelen, helemaal afgeschermd voor alle gekkigheid van Amsterdam Centrum, aanrader (voor met de mini dus he). Playground CS (pal voor het Centraal Station, kan niet missen)

* De Duchess is niet voor de 'zomaar', neen, bij de Duchess ben je uit, echt uit; daar hadden we wel weer zin in, zo eentje voor speciale gelegenheden, korte rokken en hoge hakken. Binnenkort opent zowel boven het restaurant als aan de overkant van de straat het W Hotel. Duchess (Spuistraat 172, Centrum)

* De Oedipus Taproom is eindelijk open. Het duurde even, het lokaal werd verplaatst naar Noord en het werd niet de Brewpub maar de Taproom (what's in a name). Het idee bleef wel hetzelfde: de lekkerste Oedipus bieren en de betere happen voor er naast. Oedipus Taproom (Gedempt Hamerkanaal 85, Noord)

* Twijfel: noemen we klassieker en all time favorite Hotel de Goudfazant (met heerlijk vergeten terras!) of wordt het pop-up en huidige favoriet Citroën? Dezelfde eigenaren dus, hopla, gewoon allebei. Citroën (Zuid) voor nog snel mee-maken bij-zijn (must!) en Goudfazant (Noord) voor altijd en any time.

* Helemaal niks hebben Jack Dish en Bardot met elkaar te maken maar ze zijn allebei nieuw en allebei heerlijk niksaandehand en ze hebben allebei een puik terras: Jack Dish in Zuid en Bardot in West.

* In de sfeer van DOK, de Ceuvel en Roest en met o-zo-fijn-altijd-plek-terras en met toffe feestjes en partijen: Rolling Rock Kitchen. En toch maar al te vaak vergeten, zonde.Rolling Rock Kitchen (Distelweg 113, Noord)

* Alleen al vanwege het fijne familieverhaal en de marktlui die je er (hopelijk) treft is Smaaqt aan de Pekmarkt in Noord een fijne nieuwe. Smaaqt (Van der Pekstraat 79, Noord)

* Bij Odessa zit je het allerbest op het terras op het dak van de boot. Niet verder vertellen want het is een zeldzaamheid: daar kun je een aantal plekjes reserveren. Odessa (Veemkade 259, Oost)

* Een lieve lunchroom, dat is Ted (Bosboom Toussaintstraat 60). Hetzelfde geldt voor Pluk (Reestraat 19).

* Sommige plekken maken de Amsterdamse zomer en Roest is er zo een. Voor jezelf in het water slingeren vanaf de kant, aanmeren met de boot, goed en goedkope(-achtige) BBQ gerechten scoren op zomerse dagen, verveeld nooit. Roest (Jacob Bontiusplaats 1, Oost)

* Gallizia moet een van de meest symphatieke zaakjes zijn van het afgelopen jaar (maar waarom zijn de wijnglaasjes zo klein?) Gallizia (Javastraat 67, Oost)

En dan nog een paar dikke nieuwe en al-oude favorieten waar je me de komende maanden hoe dan ook vinden gaat (want met terras en/of op-en-top-zomerheid): De Gouden Reael, THT, Mossel & Gin, Cannibale Royale (hoewel eerder bij nummer 1, hartje stad) Brut de Mer, uitaard op het dakterras van het Volkshotel (Canvas op de 7e), GlouGlou (mits er plek is),  de Marktkantine/ Graceland en Panache natuurlijk, op donderdag als er voor de deur ook nog Gekaand wordt

Let ook even op de Bijna Open's in Amsterdam, zoals Happy Happy Joy Joy (vanaf 23 juli) en Mos (eind augustus), Troost West (z.s.m.) en Bar Basquiat (geen idee)

(ook nieuw maar niet perse lievelings: Ron's Gastrobar (wij hebben geen klik, Ron en ik), Wolf (waar Le Coq zat, lekker eten maar tsa, het blijft lastig die plek), Harbour Club Kitchen (zie Ron), Baut Zuid (beetje onpersoonlijk al met al, het wachten is tot op de favoriet van Oost weer terug is in Oost). En Eastwood, maar die gaan we zsm opzoeken! Net als de Tolbar, ook nog niet geweest).

En natuurlijk is er altijd meer te vertellen! Maar dat komt dan vast nog.