6 april 2022, door Maartje

het beste terras van Amsterdam! (oke dan, een aantal van dé terrassen van Amsterdam)

6 april 2022, door Maartje

het beste terras van Amsterdam! (oke dan, een aantal van dé terrassen van Amsterdam)

Oke, het beste terras van Amsterdam, dat wordt een lastige om te benoemen, but we got your attention right? Want wat nou echt het beste terras is, dat ligt natuurlijk helemaal aan je wensen, je terrastafelgenoten, het moment van de dag, of het eigenlijk net iets te hard waait en je beschut wil zitten, of dat je juist pal in de zon een plekje zoekt...

Bier en bitterballen hebben ze natuurlijk overal, maar als we dan toch moeten kiezen: dan ploffen we in elk geval een aantal keer neer bij deze adressen (in willekeurige volgorde that is). Het beste terras van Amsterdam! (oke dan, een aantal van dé terrassen van Amsterdam):

Amsterdam Noord

Amsterdam Noord

Amsterdam Noord is op terras-niveau sowieso tha bomb. We vallen hier onder nog een paar keer in herhaling op dat vlak maar een paar no brainers in Noord (klik op de link om meer te lezen):

Zie ook: Amsterdam Noord, dit zijn de hotspots

Amsterdam Oost

Amsterdam Oost

Ook in Amsterdam Oost (en dan met name DIEP in Oost) zitten een paar vrolijke horeca-vrienden die je op een mooie dag in en rond Amsterdam eigenlijk niet mag missen:

  • De Japanner op Strandeiland (in de plaats van Haas & Popi!)
  • Brouwerij het IJ (je weet wel, bierborrelen onder de molen) – en vergeet dan meteen ook het Blauwe Theehuis in het Vondelpark niet! Daar zitten de mensen van Brouwerij het IJ ook in, is een klassieker en toch vaak (onterecht) vergeten.
  • Merkelbach (die staat hieronder ook al maar toch: it’s a beauty)
  • De Vergulden Eenhoorn (ha! die was je vergeten he!)
  • En natúúrlijk Kop van Oost: lees meer Kop van Oost.

De Neef van Fred

De Neef van Fred

Waar we zitten? Op het terras van De Neef van Fred. Deze vrolijke vriend is familie van Arie (op de Hoek) en (Bar) Bonnie. Geen in levenden lijve familie, mais non: horeca-familieleden. En die familie is weer onderdeel van de Goudvisch groep (ofwel: de Wijzen Uit het Oosten). Bent u er nog? Afijn, wij vinden het niet erg hoor. Al veel goed gelukte zaken gingen hen voor (de KaravaanLouie Louie, om maar wat te noemen: er zijn er veel meer) en dan is er nu dus deze piepjonge telg op de horecakaart van Amsterdam: De Neef van Fred. Nog meer pluspunten? Jazeker, het terras aan het water en het super attente en snelle (maar echt supersnelle) personeel.

De Neef van Fred

Restaurant het Bosch, Zuidas Amsterdam

Restaurant het Bosch, Zuidas Amsterdam

Hartstikke leuk, van nieuwe tent naar hotte hang-out hollen, maar soms ben je gewoon doodmoe van heet van de naald en vers van de pers. Dan wil je even niet zo up en happening, maar simpelweg fijn. Wat doe je dan? Juist, dan wijk je uit naar een gouwe ouwe. Het Bosch is zo’n restaurant, pal aan de Nieuwe Meer tegen het Amsterdamse Bos aan, vlak bij de jachthaven aldaar. Het Bosch bestaat al 40 jaar (ouder dan schrijver dezes! :D), maar dat betekent niet dat het er oubollig is.

Allerminst! Er staat tegenwoordig een nieuwe generatie aan het roer die de zaak een flinke upgrade en  een fijne dosis 2022 oempf gaven zonder de oude charme te verliezen waar we de zaak zo om waarderen. En uiteraard blijft de plek een fijne: zo eentje waar je van moet weten en met een dijk van een terras aan het water.

Lees meer over Het Bosch

Het Amsterdamse Terrassen Festival

Het Amsterdamse Terrassen Festival

Als je nou écht van terrassen houdt, hebben we iets heel leuks voor je… Het Amsterdamse Terrassen Festival keert deze zomer terug naar het Rembrandtpark! Het wordt vier dagen lang genieten van live muziek van bands en dj’s, lekkere hapjes en drankjes en natuurlijk heel veel gezelligheid. Van donderdag 28 juli tot en met zondag 31 juli 2022 zitten we dus op het grootste terras van Amsterdam, eentje die je niet (kunt) wilt missen. Scoor nu tickets op de site: Het Amsterdamse Terrassen Festival

Vessel & Boat & Co

Vessel & Boat & Co

Mocht je verder lezen (doe vooral) dan zul je zien dat we onze favo adressen vooral op plekken zoeken waar precies dat is: plek. Ruimte. Geen dringende mensen en meestal nog wel een tafeltje of wat, zelfs in de zon.

Dat is ook het geval op het heerlijke terras van Vessel, het restaurant dat bij Hotel Boat & Co in de Houthavens hoort. Aan de ‘achterkant’ van het hotel, aan de kant van het water, zit een heerlijk terras waar je opvallend goed kunt eten. En mocht er plots een wolkbreuk komen, dan is dat echt geen straf aangezien ook binnen de opzet lekker ruim is en je ook daar heerlijk zit (en eet). Een cadeautje hoor, dat Vessel.

Amsterdam-Noord

Amsterdam-Noord

You can’t beat Amsterdam-Noord als het aankomt op terrassen met plek en zon. Steek de pont over en ga ook eens wat dieper het stadsdeel in. Je wil niet weten wat je allemaal voor leuks en zonnigs tegen komt! Bar Boeket bijvoorbeeld. Of Sammie Sangria…

 

Ach, je lees het allemaal hier: 22 x het fijnste van Amsterdam-Noord

De koffieschenkerij

De koffieschenkerij

Het is bijna, bijna niet te geloven maar midden in de rosse buurt, pal op de Wallen, staat een heel schattig kerkje met daarbij een heel schattig terras, zo, pal voor de deur, alsof het niks is. Eigenlijk is het niet eens een terras: ‘terras’ doet namelijk onder voor het terras van de Koffieschenkerij. Noem het eerder een lieflijke tuin. Een tuin waar je prima een middagje kunt doorbrengen met een goed boek. Omringt door een paar perkjes, prachtige rozen en omlijnd met een (semi) white picket fence zit je daar toch echt als een koning te rijk. En die romantiek zomaar op de Wallen. Een beetje geld voor een beetje liefde, noemen we dat. Daarbij lekkere koffie, goede broodjes en stevige stukken taart. En ja, oké, binnen bij de Koffieschenkerij is het ook heel gezellig, maar buiten is het toch nét wat beter.

De Koffieschenkerij

Pompet

Pompet

Amsterdam-Noord is sowieso de perfecte uitvalsbasis voor wat meer ruimte, waarvan acte. Maar eentje lichten we er nog even extra uit: meer plek voor wat meer tafels en stoelen buiten en dat wil zeggen dat we er met het hele gezin vast en zeker een plekje vinden. Het liefst schuiven we – met dat hele gezin, maar ook zonder – aan bij het feest dat Pompet heet. Pompet verdient namelijk op alle fronten een 10: de cuisine van Pompet kent een Franse slag. Geheel in stijl kun je daarbij een potje jeu de boulen terwijl je patatje boeuf bourguignon in de keuken wordt gesmeed. Het lijkt wel vakantie.

Restaurant Clos

Restaurant Clos

Jaja, nou en of dat het er op lijkt dat we ons gaan verkassen naar het toch al o zo leuke beukenplein. Hier huist immers het gezellige restaurant/wijnbar Clos en laten wij nou net heel goed zijn in wijnen, eten en wijnen en daarna weer eten. Met een wijntje. Alleen nog met de billen op een terrasstoel en we’re done for the day. Afijn, dat laten we allemaal aan Clos over, want dat terras is er en de wijn ook. Je wordt er meer dan enthousiast ontvangen en op een warme dag wordt er gezorgd dat je lekker beschut kunt zitten: plek zat!

Het dak op! Dat is natuurlijk het allerbeste idee op een mooie zomerdag. En laat Amsterdam nu een aantal steengoede opties hebben. Je leest ze hier: de leukste en lekkerste dakterrassen van Amsterdam

 

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

The Terrace by Waldorf Astroria

The Terrace by Waldorf Astroria

In hartje Amsterdam, aan de Herengracht, vind je het heerlijke Waldorf terras: The Terrace by Waldorf Astoria. Geniet hier van de Signature Waldorf Salade of de Club Sandwich, terwijl je uitzicht hebt op de Amsterdamse Gentleman’s Canal. Sounds good. The place to be voor een gezellige tijd met vrienden en familie. Beloofd.

The Terrace by Waldorf Astoria

Bar Pif

Bar Pif

Heus niet dat het nieuwe Bar Pif nu zo’n groot of uitmuntend terras heeft, maar dat kleine knusse terrasje staat wél in een van de leukste straten van de stad, de Tweede Tuindwarsstraat. Hier is het al bij een beetje zonnestralen vakantie. Je haalt er het beste ijs, de lekkerste pizza’s en een drankje bij Pif. ‘Pif?’ Dat is Frans voor de eerste neus, de eerste kennismaking met wijn. Dat is natuurlijk een goede binnenkomer, want met het horen van het woord ‘wijn’ zijn we all ears. In het kort is het bij Bar Pif wijnen met lekkers on the side in plaats van andersom. Dat ze van goede (wijn)huize komen, moge duidelijk zijn: ook Alex + Pinard én Rebelwines komen vanuit dezelfde koppies. Rood, wit, rosé – ze hebben alles en je weet dat je er goed zit. Al helemaal lekker smaken de wijnen aan het gezellige terras(je).

Bar Pif

Café Parlotte

Café Parlotte

Nog meer Fransige fratsen in de hoofstad: Café Parlotte, wat in romantischere talen kletsen/kleppen/praten betekent. En als het aan ons ligt gaat terrassen hand in hand met kletsen. We like a concept welke precies dat stimuleert. Vandaar dat er daar aan het terras op de Westerstraat maar wat af gekibbeld, geroddeld en gefluisterd wordt. Afijn, geroezemoes in the air, het is er immers altijd gezellig. Vooral met (iets te veel) wijntjes erbij want ook daarvan zijn ze bij Café Parlotte bij de juiste les gebleven. Ze hebben er verstand van en weten wat ze schenken, maar hè gelukkig: ook de champagne wordt er gepopt en de pilsjes koud getapt.

Café Parlotte 

Bar Bonnie

Bar Bonnie

Bonnie, we vinden het een leuke naam voor een eveneens leuk terras… In Amsterdam-Zuid pál aan de Amstelveenseweg duiken de aubergine rode (of is het wijnrood of plum? Of..) luifeltjes al van verre op. Afijn, bestemming bereikt. Niets meer doen dan de hele dag lekker hangen op het zonnige terras, waar je tegelijkertijd smult van een ontbijtje, lunchen en (ja fijn) het diner doet mee. Oui, oui broodje (gesmolten) brie en/of de risottoballetjes met truffel en paddenstoelen. Beide dikke aanraders.

Bar Bonnie

Five Brothers Fat

Five Brothers Fat

Champie’s poppen, dat deed (en doe) je toch wel op z’n best bij Five Brothers Fat, no matter welke van de vier (!) locaties je ook bezoekt. Maar nu, met mooi weer op komst en terraskriebels in de lucht, vertrekken we het liefst naar Five Brothers Fat’s jongste broertje in Oost. Want hallo lekker terras! Al zijn de andere locaties ook nog steeds groot feest. We voelen hem al aankomen: we kunnen niet kiezen! Als je maar niet weggaat zonder de heerlijke tapashappen, champagne of cava te proeven. Bubbelen maar!

Merkelbach

Merkelbach

Diep in Amsterdam-Oost, in het fantastische koetshuis van Huize Frankendeal – waarschijnlijk een van de mooiste van de stad, kloppen we graag aan bij Merkelbach. Je zit er heerlijk in het gezellige restaurant, en zodra de zon schijnt nog fantastischer in de enorme tuin.

De Gouden Reael by Caron

De Gouden Reael by Caron

Een van de beste, fijnste, mooiste, zonnigste en lekkerste is het terras van De Gouden Reael in Amsterdam-West. En nu de mannen van Caron de boel overgenomen hebben, is het er better en lekkerder dan ever! Omdat het nog echt zo’n buurtrestaurant is met een terras vol in de zon op een van de mooiste bruggen van de stad is het er stiekem niet op elk moment van de dag rete-druk. Dat het eten ook nog eens ontzettend om over naar huis te schrijven is, is ook niet onbelangrijk.

Wijmpje Beukers

Wijmpje Beukers

Leuke mensen, fijn personeel, een goed terras (en om de hoek een klein en dondersgezellig plein) en vooral heel goed eten. Lees meer: Wijmpje Beukers

Geen terras maar ook leuk: Wijmpjes deli! In diezelfde immer übergezellige straten tweede tuin- en anjeliersdwarsstraat. Lees meer: Wijmpjes Deli

Café Nieuw Amsterdam

Café Nieuw Amsterdam

Waar ze een práchtige binnentuin hebben. Maar echt! Dubbel feest, want terwijl we al tijden dolletjes zijn op het knappe Nieuw Amsterdam aan de Haarlemmerstraat, mogen we ook lekker gebruik maken van de binnentuin die er sinds vorig jaar zit. Een binnentuin met bijna on-Nederlands terras. Lampje boven je, gedekt tafeltje voor je (én een golvende fontein), in de stad maar ook de rust van een binnentuin. We love it hier.

Dat heeft alles te maken met, zoals we al eerder vertelde, Chefkok Onno Klein Langenhorst. De man staat aan het roer van Nieuw Amsterdam en zorgt ervoor dat wij niet met een lege maag naar huis gaan. Van kreeft naar ravioli (met burrata to share) top je af met een waanzinnige tarte tartin. Het staat allemaal op de kaart. En oppeuzelen mag dus in de heerlijke buitenlucht van de binnentuin. Wij blij.

THUIS AAN DE AMSTEL + Daalder

THUIS AAN DE AMSTEL + Daalder

Doe jezelf een plezier en fiets een keer om naar tHuis aan de Amstel. Verrassingshoreca en een ongeëvenaard stukje Amsterdam – onverwacht ook, voor wie nog nooit is geweest. Het Huis is namelijk echt een beetje een thuis, of een thuis zoals je dat graag gehad zou hebben. Groot fan zijn we, maar dat moet je zelf maar gaan zien.

We kúnnen de nieuwe locatie van Daalder, voorheen Edel en daarna Edel by Dennis (en nu dus Daalder) ook echt niet onbenoemd laten. Kan niet. Mag niet. Chef Dennis Huawei, nam de tent over en creëerde er een verrukkelijk nieuw cool restaurant. HIER lees je daar alles over. Het terras aan het water bleef uiteraard en dat bleef steengoed. Het menu is helemaal anders en fijn. De service dito en het is een van de weinige adressen waar je, let op, een tafel op het terras kunt reserveren. O de verwennerij. Overigens kan dit ook bij mini-terras van Café Amsterdam. O o o, en bij Stork in Noord! Stop de tijd.

De Karavaan

De Karavaan

Hallo Karavaan, we like. Extra knap als een nieuwkomert in corona-tijd zo een heerlijk terras heeft weten samen te knallen. Knap aangepakt met eindeloze hoeveelheden aan planten en een megaterras forever in de zon. Van binnen is het er al even knap en naar ‘huis willen’ is niet meer. Een goed glas wijn en een goddelijke burrata, we noemen het een second home, voor het gemak.

Taverno & STORK

Taverno & STORK

Beide ietwat ‘afgelegen’ (ligt er natuurlijk aan vanwaar je komt, maar je begrijpt wat we bedoelen), maar heerlijk zitten hoor.

Taverno Willi Becher, in Noord, heeft een heerlijk doch klein terrasje achterin de zaak. Als deze zomer nu echter het grasveld tegenover omgetoverd kan worden tot een terras bonanza, zijn we niet meer weg te slaan. Taverno.

Stork, in Amsterdam-Noord, is groot met een dito terras. Het visrestaurant serveert echt overheerlijk eten en je hebt er bijna altijd een heerlijk plekje. Niet dat het er rustig is! Echt niet. De locals weten Stork al jaren te vinden, en terecht

DE BELHAMEL + VAN ZUYLEN

DE BELHAMEL + VAN ZUYLEN

Verrassing: de mooiste gracht van Amsterdam is de Brouwersgracht. Vind ik dan. En de mensen van Lonely Planet ook geloof ik. Daarom is het er in het weekend maar wat druk. Geeft niks, want we hebben altijd doordeweeks nog. En door de week mogen ons maar wat graag zetelen op de stoelen aan de waterkant van Restaurant Belhamel. Chic en gezellig tegelijk. Klassiek en heerlijk correct. En een uitzicht waar je U tegen zegt, op de mooiste gracht van Amsterdam namelijk.

Verkies je bier en bitterballen in de zon boven het verfijnde van de Belhamel? Dan is Van Zuylen je man. Studentencafé-stijl waar helemaal niks mis mee is. De jaloers kijkende fietsers die continue voorbij zoeven en die je ziet denken: ‘o, ja, die moet ik niet vergeten voor de volgende keer’, zijn een extraatje.

A BAR (AMSTELHOTEL)

A BAR (AMSTELHOTEL)

Feit is dat als we ons zelf een extraatje gunnen, we voor A Bar kiezen. Een glas champagne smaakt gewoon net wat internationaler, wereldser, chiquer als we hem drinken op terras van het Amstel Hotel, uitkijkend over de bootjes van de Amstel (smul-len). De service is om door een ringetje te halen. Je drinkt er echte champagne (waar je nootjes bij krijgt – waarom doen ze dat eigenlijk niet overal?) en je voelt je er zo lekker even weg uit de stad, hoewel het toch echt gewoon hartje Amsterdam is. Knappe jongen die ons er weg krijgt.

Nog meer van die heerlijke terrassen aan het water waar je o zo lekker chic zit? Hebben we! Over de heerlijkste Amsterdamse terrassen aan het water met een beetje allure lees je hier

WATERKANT + PULITZER

WATERKANT + PULITZER

Oké, deze locaties hebben werkelijk waar geen bal met elkaar te maken, ware het niet dat ze zich in het centrum van Amsterdam bevinden en ik ‘slechts’ een handjevol adressen kan vermelden per post. Dus bundel ik ze gewoon. Waterkant kan en mag namelijk niet ontbreken – dan zou ik mezelf (let wel: ik gebruik deze lijst zelf het vaakst) tekort doen. Want waterkanten bij Waterkant is en blijft een gezellig (van oorsprong Surinaams, saotosoep, yes please) feest, al is het er op een mooie dag vaak wel té druk. U bent gewaarschuwd. Gezellig is het wel overigens.

Mocht je liever de rust op zoeken, fiets jezelf dan naar de binnentuin van Het Pulitzer al is hier, sorry, niet altijd evenveel zon te bekennen. Waterkant voor nonchalant lummelen in de drukte aan de waterkant, en twee prachtige binnentuinen voor rustigere zin. Twee? Ja, lees maar verder:

De Plantage

De Plantage

De mooiste buurt van Amsterdam, vooral in het voor- en najaar, moet de Plantagebuurt in Oost zijn, met Artis als allerknapste middelpunt. Met de voordeur aan de Plantage Kerklaan en de kont pal in Artis opende Café Restaurant de Plantage. En dat is een beetje Zuid-Europa in Amsterdam. Groot en hoog is het binnen, met ijzeren zuilen in het bekende Artisgroen, veel marmer en designstoelen zoals bij Hotel de Nell in Parijs. De Plantage wordt bestiert door de eigenaren van Dauphine en café-restaurant Amsterdam die een samenwerking aangingen met Natura Artis Magistra. Al vanaf dag één is de bediening, zowel binnen als op het terras, een beetje een pijnpunt… Vriendelijk. Absoluut, maar potverdorie wat traag. Maar goed dat de zon schijnt als we er zitten. En het umfelt zo allemachtig prachtig is. En het eten echt verdomd goed.

CAFÉ THIJSSEN (+ NOORDERMARKT), JORDAAN

CAFÉ THIJSSEN (+ NOORDERMARKT), JORDAAN

Mocht je ons zoeken, dan zitten we op de Lindengracht. Thuis, of bij de bijna-buren van Café Thijssen. Sinds we hier wonen namelijk een ongelooflijke favoriet vanwege het preciesgoedzijn zonder daar moeite voor te doen. Gewoon: een kroeg zoals een kroeg hoort te zijn. Binnen ietwat stinkend naar oud, verschraald bier, maar dat geeft niets omdat er altijd wel iemand vriendelijk naar je lacht, zowel het personeel als een andere willekeurige kroeggenoot. En omdat de pubquiz zo’n hit is. En omdat er opvallend genoeg altijd wel een plekje is, behalve op zaterdag als het markt is dan. Maar zelfs dán kun je er terecht (lekker staan lummelen aan de bar bijvoorbeeld, ook feest). Mocht je nou echt verder willen kijken, wandel dan naar de Noordermarkt. Die is om de hoek. Daar is het op zaterdag nog veel drukker… Bij Winkel 43 staat meestal zelfs een rij en ook bij Noordwest en Libertine Petit Café is het dringen. Gezellig is het wel. Bij allemaal. Bovendien: een gewaarschuwd mens telt voor twee.

MOSSEL & GIN, WEST

MOSSEL & GIN, WEST

Als je niet van mosselen en cocktails houdt, hoef je niet perse naar Mossel & Gin, verstopt in het Westerpark. Hoewel er ook garnalenkroketten en krab op het menu staan, en hele prima witte wijnen ook nog eens. Daarbij zijn we een beetje op het bedienend personeel hier: immer goed gemutst en altijd een oplossing bedenkend voor ons niet-reserveerders (zijn we niet zo van, we waaien liever aan). Als het ook maar even kan, creëren ze gewoon een plekje voor je onder het dak bladeren en gloeilampjes. Inclusief bakje water voor de uitgedroogde hond. Hartje. Al een heel aantal zomers op rij.

GLOUGLOU, AMSTERDAM-ZUID

GLOUGLOU, AMSTERDAM-ZUID

Eerst was er bar Glou Glou, een wijnbar op een plein in de schaduw (figuurlijk gesproken want stiekem is er ontzettend vaak zon) van de Oranjekerk in de Pijp met enkel en alleen vin naturel op het menu. Ongecompliceerd en meteen een hit (overigens is het een broodje aap dat je geen kater krijgt van natuurwijnen: alcohol blijft alcohol, ook al zit er geen of nauwelijks chemische rotzooi in de wijn – tried and tested. And proved). Een hit dus, maar geen one hit wonder: de mensen van de wijnbar gingen naar West en openden daar een tweede succesnummer, wijnbar mét restaurant dit keer – Bar Centraal. Zowel qua naam als qua inrichting lijkt de zaak zich te hebben voorgenomen zoveel mogelijk onder de radar te blijven: aan de muren zwart moppenlinoleum, dertien in een dozijn kroegmeubilair en gedempte lampen. Het eten overstijgt echter het alledaagse: eenvoudige, goed geprijsde kroeggerechten met namen als ‘aardappelen met bruine rijst’ blijken knetter verse, gebalanceerde borden met zomaar een paar van de lekkerste dingen die we in tijden aten. En dat in een onopvallende Amsterdamse kroeg op een hoek in Amsterdam-West. Al blijft het terras van Glou Glou de beste van de twee. Dat dus. Fan.

BAR KANTOOR (+ WESTERGASTERREIN), WEST

BAR KANTOOR (+ WESTERGASTERREIN), WEST

In het (waanzinnige) monumentale pand tegen het Westerpark aan werd hard getimmerd aan een nieuw hotel van de Conscious Hotel groep. Fijn onderdeel van dat hotel is Bar Kantoor, én het Conscious Café, allebei in het hotel en Bar Kantoor ook nog eens voorzien van een fraai terras, uitkijkend op een streepje park (daar waar de kids in het water spelen, zo leuk) en het iconische Westergasterrein. Op het menu bio-gerechten en veel gefermenteerde groentes vanuit de open keuken en, zelf geproefd, hele puike broodjes en clubs selectie (mocht het nog niet helemaal helder zijn: zoals bij alle vestigingen van de Conscious Hotel groep geldt, speelt duurzaamheid een hele belangrijke rol). En verder? Verder kun je op het terrein overal bijzonder goed terecht. Bij Brouwerij Troost bijvoorbeeld, of bij Pacific Park absoluut ook, net als bij De Bakkerswinkel (scones!) en Het Westergasterras.

MORGAN & MEES (+ Two chefs bar), WEST

MORGAN & MEES (+ Two chefs bar), WEST

Mocht het weer nu net een beetje swaswa zijn, of als het juist te warm is om pal in de zon te zitten: het terras van hotel-restaurant Morgan & Mees is je antwoord. Heerlijk overdekt zit je en de pracht van het hotel en het restaurant verrast iedere keer weer. Bovendien is het, in onze optiek, een van de beste adressen om af te spreken met mensen waar je niet al te veel mee afspreekt. Een zakelijk contact bijvoorbeeld. Of een eerste date. Waarom? Omdat het op save spelen is: het is onmogelijk om niet gecharmeerd te zijn van Morgan & Mees, wat je smaak ook is. En mocht het toch een beetje gaan miezeren is er hier geen paniek. Ook fijn. Over fijn gesproken: drie keer struikelen verderop en je bent bij Two Chefs Bar (in het pand waar eerst Razmatas te vinden was) maar nu dus Two Chefs Bar. Je weet wel van de mannen van Two Chefs Brewing en Bar Alt. Bij Two Chefs Bar ben je op het juiste adres voor lekkere frisse en toegankelijke bieren, comfort food happen en een zonovergoten terras, wat wil je nog meer.

 

LOKAAL VAN DE STAD

LOKAAL VAN DE STAD

Onderwerp van gesprek: Het Lokaal van de Stad, een Amsterdamse stek waarvan met name het terras lonkt: aan de kade van de Westlandgracht waar de zon lang, heel lang, zijn gezicht laat zien (als het een teletubbie zon was geweest). En verder gewoon weer die kroeg-kroeg, in een uiterst vriendelijke variant. Mocht je elders in Zuid zijn, dan mag je zoals gezegd nog altijd aanschuiven bij Gent aan de Schinkel.

TOLHUISTUIN (+ EYE + THT), NOORD

TOLHUISTUIN (+ EYE + THT), NOORD

Aaaah, de Tolhuistuin. De zomerliefde. O zo verstopt en o zo smullen is het er iedere zomer weer, vooral op de momenten dat je er – liefst bij toeval – een charmant mini-festivalletje meepikt, want die zijn nergens zo leuk en gezellig en knus als in de Tolhuistuin a.k.a. Verstopte Oase pal achter het Centraal Station in Noord. Even goed opletten of ze open zijn voor je gaat, want anders kun je zomaar voor een dichte poort staan. Geeft overigens niks: als dat het geval is, dan schuif je gewoon aan op het terras van THT, wat ons betreft nog steeds vaste prik voor comfortabel, ongecompliceerd zitten en (bijna) altijd plek. Overigens zijn we er hier werkelijk nog nooit onvriendelijk geholpen, zelfs niet enigszins ongeïnteresseerd, best wel een unicum in Amsterdam. Wil je graag een iets meer upscale koffie, thee en/of taart, wandel dan over de promenade naar het Eye Museum, sowieso een must voor iedere Amsterdammer. Ook zonder museumkaartje ben je welkom op het terras.

GEORGE MARINA, ZUID-OOST

GEORGE MARINA, ZUID-OOST

Eerst was er Café George en later Café George Marina, George voor intimi, was al snel een razend populaire plek voor de Amsterdamse happy few. En als de Amsterdamse happy few enthousiast is, dan volgt al snel de rest. Zo geschiedde en de ene na de andere George popte op. Allemaal in Amsterdam, en één aan zee, in Zandvoort. De waterkant bleek wel wat voor George, maar een locatie buiten de stadsgrenzen wat minder. Dus keerde de ploeg terug naar het vertrouwde Amsterdam en opende het waanzinnige George Marina, aan de stadhaven van het opbloeiende Amstelkwartier, niet ver van metrohalte Spaklerweg en tHuis aan de Amstel (ook een aanrader). George Marina heeft wat de andere leden van de George familie ook hebben: de ondefinieerbare coolness. Dit keer in een giga-versie met glas overal, een te gek terras voor als de zon echt schijnt en het luxe Marbella gevoel inside and out.

nog steeds tof en soms gewoon vergeten:

nog steeds tof en soms gewoon vergeten:

Crea-bea bestie diep in Noord, mèt in-het-water-spring-en-dobber-rond-optie Café de Ceuvel. En: weer of geen weer: Pllek. En vergeet de biertuin van Bret ook niet.

CANTINA @ HET RIJK VAN KEIZER

CANTINA @ HET RIJK VAN KEIZER

Superverweg in Amsterdam-West, midden tussen de weilanden, ligt landgoed het Rijk van de Keizer. Hier kun je trouwen, feesten, vergaderen en bovenal verdomd lekker eten. Op het menu een sterke lijst heerlijke en originele hapjes, zoals tapas, mezzes, amuses en pintxos. Verwacht bij Het Rijk verder seizoensgerechten van biologische ingrediënten die rechtstreeks vanuit de naastgelegen moes- en kruidentuin op je bord belanden, of afkomstig zijn van lokale (hele lokale, de buren bijvoorbeeld) leveranciers. Overdag is het deels overdekte terras aan het water absoluut de fikse fietstocht waard (maar Uber komt er ook, just saying). Bij De Cantina tref je namelijk hangmatten, grote zitkussens en lange tafels tussen de bomen. Oh en een doorgezaagde Mercedes die nu dienst doet als zitje. Groot glas gemberlimonade, een goed boek en een stuk huisgemaakte taart erbij: relaxter wordt het niet. Geregeld organiseert het Rijk van de Keizer evenementen – goed om in de smiezen te houden.

 

VERGULDEN EENHOORN (+ NOMADS), OOST

VERGULDEN EENHOORN (+ NOMADS), OOST

Een monumentaal picknickparadijs aan de Ringdijk (waar ook all-time favoriet La Vallade zit) in Amsterdam-Oost waar je in de zonnige groene tuin heerlijk kunt genieten van een lunch tussen de fluitende vogels. Een ideale stek om (zeker ook met kids) even de chaos van de stad te ontvluchten. Restaurant-Plus-Slaapkamers (van die laatste zijn er vier). Of eigenlijk: buitenplaats-plus-restaurant-plus-slaapkamers. Want het is die grote buitenplaats in twee delen waar je wezen wil, de hele dag door. Aan de ene kant zijn er de picknicktafels waar een biertje en een borrelhap te scoren valt, dan volgt de ruime restaurant-boerderij met veel tafeltjes en een hanghoek met open haard (hoera voor de winter), en daarachter nog het eet-terras waar een meer uitgebreide lunch- en dinerkaart wordt gevoerd. De locatie? Die is afgelegen genoeg om nieuw te zijn voor de meeste Amsterdammers (en zeker voor de niet-Amsterdammers) en toch op een steenworp van de steeds leuker wordende Oostpoort.

Bam Boa (+ WEESPERZIJDE), OOST

Bam Boa (+ WEESPERZIJDE), OOST

Eigenlijk is de hele Weesperzijde dikke pret als de zon schijnt: niet voor niks zit de kade vól met Amsterdammers die zitten te picknicken met uitzicht op de voorbij varende bootjes over de Amstel. Je hebt er de Ysbreker, is leuk. En Weesper, ook heel leuk. Hesp, natuurlijk. Maar het allerliefst zitten we bij Girassol. Of eigenlijk: zaten we bij Girassol. Verleden tijd, precies. Maar of dat erg is? Neeee, want op precies diezelfde plek kreeg alles een nieuw jasje. Nieuw menu, nieuwe kaart, nieuwe naam: Bam Boa. Is leuk en daar heb je vast al eens over gehoord (en gezien want as said: knap jasje!). Mogen we zeggen dat we Bam Boa stiekem iets leuker vinden? Afijn, is zo en we moeten wel onze eerlijke Bart mening blijven delen. Maar goed, back to het terras. Want die is er. Same place, another lekker terras. En dat inclusief zon. Willen we nog meer? Wijn! En lekkers voor erbij, maar ook daarvoor zit je bij Bam Boa aan de juiste tafels. Op naar de Bam Boa!

Proeflokaal 't Blauwe Theehuis

Proeflokaal 't Blauwe Theehuis

’t Blauwe Theehuis is al sinds eeuwen onze favoriet in het Vondelpark en dat is het – dank god – gebleven na de komst van de mannen van Brouwerij ’t IJ. Het wit-blauw gekleurde icoon uit het park is omgetoverd tot Proeflokaal en wat we daar vooral van merken is dat je langer op het terras kunt blijven plakken (letterlijk) en plaatpizza’s bij je speciaalbier bestelt. Klinkt ons als een prima deal. Sterker nog, ineens weten we weer waarom we vanavond naar het Vondelpark moeten/willen/gaan.

Hotel Buiten (+ Sloterplas)

Hotel Buiten (+ Sloterplas)

Afgelopen zomers gingen we al geregeld naar het strandje aan de Sloterplas voor some beachy vibes, dichtbij huis. Ofwel naar het Sloterstrand, zoals de zandstrook aan de noordkant van de plas tegenwoordig heet, om daar een paar uurtjes in een gratis gehuurde strandstoel te hangen (wij) of op een opblaasdonut te dobberen (het kroost). Dat we de weg naar Nieuw-West aan Zee ook dit jaar zeker weer weten te vinden, is mede te danken aan de komst van het heerlijke Hotel Buiten. Het café-restaurant (‘het is hier geen hotel’) is perfect voor de hele dag lummelen, huisgemaakte taart, heel ok flammkuchen, lokale bieren en een stevige bio burger. Je mini kan kiezen uit verschillende sapjes die net even anders zijn dan de geijkte limo. Op mooie dagen gaat ook de kiosk open en scoor je hier een puntzak friet of een biologisch schepijsje. Oude zeecontainers vormen de basis, er is een enorme glazen pui (zo licht, en dat uitzicht!) en voor de bar zijn onder andere gekapte bomen uit het Vondelpark gebruikt. Ook voor het interieur is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. En op het dak, daar pak je naar ons idee een sublieme zonsondergang mee. Ons rondje Sloterplas vind je hier.

PENSION HOMELAND, CENTRUM

PENSION HOMELAND, CENTRUM

Weinig zo fijn als je terugtrekken in de stad, helemaal als het je eigen stad betreft (iets wat bijzonder goed kan in Amsterdam) mits je weet waar je wezen moet. Bijvoorbeeld op het Marineterrein waar je ook het Duits-georiënteerde restaurant Scheepskameel vindt, net als het retropaleis dat restaurant en logeeradres Pension Homeland is. Een hotel met voordelige slaapkamers, een meer dan goede eterij en een dijk van een terras aan het water. Veelgeprezen door menig professioneel of zelfbenoemd foodie en toch is het er zelden druk. Lekker wel eerlijk gezegd. Nagenoeg alles – van de zeepdispensers tot de meubels, het verlaagde schrootjesplafond, het kantineservies en de ficus in de hoek – doet denken aan huizen van grootouders en oudtantes. Het restaurant zit in de vroegere Long Room en op het menu staan broodjes en salades, maar dan wel met geroosterde bloemkool, knapperige kikkererwten en een geitenmelkyoghurtdressing, Nederlandse oestersoep, kip van het spit en bierworst. Het restaurant heeft een eigen microbrouwerij; iedere zomer wordt er een klein bierfestival gehost.

Roxanne, west

Roxanne, west

Graceland is niet meer. Maar gelukkig namen niet de minsten de sleutel van het pand naar de Marktkantine over: de mensen achter o.a. Panace en Partisan hebben er huis gehouden en creëerden aan de Jan van Galenstraat hun Roxanne. En kijk even hóe onherkenbaar de vroegere kantine van de marktkooplui is! Als je het doet, moet je het goed doen, en zo geschiedde. Vinden we leuk. Geen Graceland-eske bedoeling meer te bekennen, maar een fris wit betegeld lokaal en oude tl-bakken – een knipoog naar de kantine van de aangrenzende Centrale Markthallen die de zaak ooit was – waar vanaf nu twee dagen per week ge-terrast, ge-dineert én gedanst mag worden. Alleen op vrijdag en op zaterdag, maar wel tot laat, dat is ook mooi. Vooral het terras is top: de afwezigheid van nabije ombouwen maakt dat je mega lang in de zon zit, de locatie zorgt dat het geen overbevolkte bedoeling wordt. Graag gedaan.

Café De Tropen

Café De Tropen

Een groot terras, zon er op, wijntje op grijpafstand. Toe maar, we tekenen er voor. Wel het liefst op een fijn plekje als Café de Tropen. Het mag geen verrassing zijn dat we vooral uitkijken naar het giga-terras aan het Oosterpark (!), iets hoger gelegen dus met een je-van-het-uitzicht. En dan lekker de hele dag blijven plakken. Willen we!

Café De Tropen

Druis + Dignita Hoftuin

Druis + Dignita Hoftuin

Dat kleine lapje groen vlakbij De Hallen, pal naast Café Binnenvisser (ook daar een heerlijk terras. Pikken we hier even snel mee zoals we in deze hele lijst extraatjes in de pot doen, let maar op)? Daar huist Druis, te herkennen aan de lampjesslinger rond een vierkant restaurantgebouwtje, niet veel meer dan een keet eigenlijk. Lees meer: Druis

Hetzelfde verstopte gevoel maar dan midden in het centrum: Dignita Hoftuin, een plek voor ontbijt, lunch of thee. Al is het meest bijzondere de locatie zelf: in een binnentuin verscholen tussen de Nieuwe Herengracht en de Nieuwe Keizersgracht, naast de Hermitage. Plaatje.

Meneer Nieges & Hanneke’s Boom, Amsterdam Centrum

Meneer Nieges & Hanneke’s Boom, Amsterdam Centrum

De een links van het centraal station, de ander rechtsom. We hebben het over Meneer Nieges en Hanneke’s Boom. Beiden zijn een gemakkelijke inkopper wat betreft de terrasliefde maar hé… Het is natuurlijk wel zo, dat het heerlijke adressen tijdens zomerdagen zijn en ze weglaten omdat het te gemakkelijk zou zijn, is een gemiste kans. Want wie weet was je ze net even vergeten. Voor het betere maal ga je vooral naar Nieges, voor mensen kijken en een danspasje naar Hanneke’s Boom. Maar allebei hebben ze een onovertroffen terras aan de waterkant. Hipster- én opa en oma-proofForever love, voor allebei.

Badplaats @ Volkshotel, Amsterdam Oost

Badplaats @ Volkshotel, Amsterdam Oost

Toegegeven, we snappen nog steeds niet helemaal wanneer je er nu wel, en wanneer je er niet terecht kunt, maar als er een evenement is, dan is het sowieso feest bij de Badplaats op het dak van het Volkshotel – zo leuk! En anders is er geen paniek; ga je gewoon een deurtje verder naar Canvas op de 7e. Ook zon, ook leuk.

Volkshotel

Café Mads

Café Mads

Een verstopte parel waar (naar onze mening) te weinig lovends over rond gefluisterd wordt. Daarom roeptoeteren we zelfs dat het adres, helemaal in topje Amsterdam-Noord, een uniek terras heeft. Uniek, omdat nog niet heel Amsterdam het ontdekt lijkt te hebben. En ook omdat het dat eigenlijk wel verdient. Je zit er héérlijk en de zon staat er precies aan de goede kant om nog láng niet naar huis te willen.

Voor werktijd hop je er lang voor je koffie (to go) en na werktijd strijk je neer op het zonnige terras voor een borrel.

Café Mads

Café Lennep, West Op een vlonder aan de gracht in Oud-West, van vroeg in de ochtend tot laat in de avond. Cafe Lennep

Bar Basquiat, Oost Binnen is de akoestiek eigenlijk niet te doen so thank god for sunshine! Kun je mooi toch die best wel voordelige en echt wel erg lekkere bar-style happen scoren. Bar Basquiat

Hangar (+ Aambeeldstraat), Noord

Hangar (+ Aambeeldstraat), Noord

Hangar is sinds dag één de meest fotogenieke plek van Amsterdam, en dat is er met het stadsstrand niet minder op geworden. Bovendien vind je er, met dank aan de afgelegenheid van het adres (mits er geen privéfuif is), altijd wel een plekje. Op het zand, op het terras, op de zitzakken aan de waterkant, overal is het feest. Wat een mooi ezelsbruggetje maakt naar de rest van the hood: hoewel het strand-stijlterras van Hangar absoluut de fraaiste is, eet je bij de buren van Hotel de Goudfazant nog net wat beter en op mooie dagen staan ook daar te tafels aan de waterkant. Een paar garagedeuren verder huizen de luitjes van F.C. Hyena waar je voor pizza en bio-wijn aan mag schuiven op de stevige tuintafels én, even het hoekje om, niet aan de waterkant, wel in de buurt: Coba voor good Mexican Vibes, binnen en buiten. Plus, en dan stop ik: de buren van Skatecafé zullen vast ook de boel naar buiten verkassen als de zon zich laat zien.

"

Everyday kan een terras day zijn. Mits de zon zich laat zien, zitten we graag met onze snufferd aan een goedgevuld glas. Gelukkig hebben we in Amsterdam genoeg keuze.

"

Drovers DogOost Inmiddels zijn er meerdere vestigingen (ook één in Oost, welke veruit de mooiste is – we like a lot), maar de eerste heeft nog steeds het beste terras, en bovendien zo’n plekje waarvan veel mensen geen weet hebben. Drover’s Dog

Louie Louie, Oost in Oost en een aanrader, niet op de minste plaats vanwege het grote terras. Louie Louie

Gent aan de Schinkel, Zuid Het Vondelpark door en dan zie je het al: bij Gent aan de Schinkel is het goed. Gent aan de Schinkel

Westergasterras, West Aan de waterkant, ruisend riet op de achtergrond, bitterbal erbij, niks meer aan doen. Westergasterras

Noorderlicht, Noord In Noord is plek en dus vind je daar de beste terrassen – doe je niks aan. Het Noorderlicht blijft een klassieker die misschien niet in je systeem zit, maar waar het iedere keer weer verrassend fijn blijkt. Noorderlicht

Brouwerij het IJ, Oost Veel van de leukste Amsterdamse horeca-zaken schenken het, maar er gaat weinig boven The Real Deal, en laat de tent nu ook een puik terras hebben. Neerzakken bij de buren van Langendijk is een net zo goed idee. Brouwerij het IJLangendijk

Lion Noir, Centrum De tuin van Lion Noir is en blijft een van de betere plekken voor een rustige, centrale (zaken)lunch in de zon. Of eigenlijk: in de schaduw van plu of boom, dat eet namelijk wel zo lekker. Lion Noir

Pont 13, West Klassieker die van eigenaar wisselde maar die zich iedere zomer weer van zijn charmantste kant laat zien. De voormalige pont dus, de eigenaar kennen we niet echt. Pont 13

Café Amsterdam, West Als we dan toch klassiekers gaan praten, dan mag het smalle, Frankrijk-achtige, vakantie-eske terras van Café Amsterdam uiteraard niet ontbreken. Café Amsterdam

Fonteyn, Centrum Bij Café Fonteyn weet het personeel tenminste wat dienbladen-sjouwen en altijd-blijven-lachen is. We likeFonteyn

Mr. Porter, Centrum Hotel life, we love. Chic, een beetje posh, op stand, een tikkie te duur – Mr. Porter is het allemaal. Maar het belangrijkste: het dakterras van Mr. Porter heeft een zwembad! Pootje baden it is maar hé! Een zwembad op grote hoogte! In Amsterdam. Who needs to hear more? Mr. Porter

Bar Kosta,

Bar Kosta,

Koffie, lunch, wijn, bites, cocktails, diner het kan echt allemaal bij Bar Kosta. En wat het allemaal zo extra fijn maakt: je hebt bij Bar Kosta de hele dag zon en dan ook nog aan het water. Gezellige mensen en ook nog vrolijk en snel personeel. Ha! Espresso Martini fan? Bestel deze all time favorite bij Bar Kosta want oh wat is die hier goed.

Badhuis Oedipus

Badhuis Oedipus

Amsterdamse brouwerij Oedipus Brewing heeft naast hun fijne brewpub in Noord nu ook een hangplek aan deze kant van het kanaal (de Barts Boekje kant). Welcome, Badhuis Oedipus. Kneiterverse bieren van de tap (of dezelfde week nog afgevuld op fles), mooie happen (er wordt veel geëxperimenteerd met fermentatie) en een pracht van een terras. In de zon, veel plek, leuke bediening, fijne barmensen. Je snapt, een heerlijke plek voor als het weer mag.

De Ysbreeker,

De Ysbreeker,

Over terrassen gesproken, De Ysbreeker heeft een hele mooie. Uitkijkend over De Amstel. Tafels verspreid over het hele terras, de ene onder de bomen de ander volle polle in de zon. Bootjes en mensen kijken met in de ene hand een glas vino en in de ander een oester, bitterbal of iets daar tussenin.

Brasserie Occo (@ The Dylan)

Brasserie Occo (@ The Dylan)

Een verstopte (lekker anonieme) binnentuin met grote tafels waar het in de zomer prima vertoeven is, yes please. Een menukaart met goede klassiekers zoals een steak tatare (met friet), burrata en meer van dat soort. Lekkere bar bites, uitgebreide wijnkaart en vijfsterren service.

Lees hier meer. 

 

 

 

Carré Terras op de Amstel

Carré Terras op de Amstel

Toch echt wel een van de ALLERleukste en midden van de stad: het Carré Terras op de Amstel. Wat je noemt van een nood een deugd maken: er werd een ponton óp het water gemaakt waarop een enorm terras kwam. Enne… De dagkaart wordt opgevuld met allerlei lekkers van BAUT. Hier zit je dus met een fantastisch uitzicht over de Amstel en in de zon tot in de late avond. Met consumpties op het terras en de mogelijkheid om bij het afrekenen een extra donatie te doen hoopt Carré, dat al 132 jaar bekend staat als hét theater van Nederland, haar voortbestaan veilig te stellen. Dit gezien het feit dat het theater geen subsidie ontvangt en de inkomsten de afgelopen maanden zijn weggevallen…

Het terras is dinsdag tot en met zondag geopend van 12.00 – 18.00 uur. Reserveren kan via Carre.nl.

Mis je iets of zie je een foutje? laat het ons weten via info@bartsboekje.com

Vinden we fijn!