15 januari 2019, door Maartje

Nieuw: Bar Alt Amsterdam (Zuid)

15 januari 2019, door Maartje

Nieuw: Bar Alt Amsterdam (Zuid)

Restaurant Jacobsz in Amsterdam Oost is er daar absoluut een van. Niet zo gek dus dan we vooraan stonden om te gaan proeven bij de nieuwe off spring van de eigenaren die de handen ineens sloegen met de luitjes van Two Chefs Brewing: Bar Alt in Amsterdam Zuid.

Bar Alt

Bar Alt

Vooropgesteld: Bar Alt – overigens zeker geen bar maar echt een restaurant – heeft één heel helder streven: Make Alt Great Again. Want een biertje is zelden zomaar een biertje. En de tijd dat je alleen wijn naast een (verrukkelijk!) maal kon drinken is allllááng voorbij. Bewijst Alt. Maar we lopen op de zaken vooruit.

Allereerst de locatie: die is op het opgepoetste, aangeharkte en nog ietwat winderige Stadionplein. Diep in Amsterdam Zuid vlakbij de Zuidas (mannen en vrouwen in pakken, verenigt u bij Bar Alt!). Die locatie is best een gewaagde want hoewel we Bar Alt een warm hart toedragen (maar we lopen wederom op de zaken vooruit) vragen we ons af of de buurt klaar is voor een dergelijk (vooruitstrevend) concept. Bier only (oke, niet helemaal ‘only’ maar bier-spijs is wel het paradepaardje) namelijk, naast de smakelijke en spannende dishes. Of één van de natuurwijnen die de (bier)sommelier van Bar Alt serveert uit een Alt-collectie die 50 verrassend vin naturals telt. Daar moet de buurt, en de rest van Amsterdam, maar klaar voor zijn, vinden wij.

Want ja, een biertje naast je burger, die kennen we wel. Maar dat is niet wat de mensen achter Jacobsz en Bar Alt voor ogen hebben. Nee. Hier tafel je exquise, en drink je idem dito. Voorbij komen de meest bijzondere bieren die uitgeschonken worden zoals we dat eigenlijk alleen bij wijn gewend zijn. Ga maar na: zit je in een tof restaurant, dan komt de sommelier bevlogen vertellen over de wijnkeuzes van die avond. Bestel je een biertje, dan komt die 9 van de 10 keer met een vriendelijke plop van de dop op tafel. Of op de bar. C’est tout. Zo niet bij Bar Alt.

Nee, bij Bar Alt heeft de sommelier net zoveel te vertellen over de herkomst van het bier, de manier van gisten, van bottelen en bewaren, over de geur, het zoetje, de tonen en het al dan niet aardse van het bier. Het etiket wordt netjes getoond en er volgt een heerlijke tekst en uitleg (eerlijk gezegd vinden we een goede sommelier altijd een hoogtepunt tijdens een avond uit eten) over het bier én waarom-ie zo lekker gaat bij het gerecht dat zo voor je neus verschijnt.

"

Ga maar na: zit je in een tof restaurant dan komt de sommelier bevlogen vertellen over de wijnkeuzes van die avond. Bestel je een biertje, dan komt die 9 van de 10 keer met een vriendelijke plop van de dop op tafel. Of de bar. C’est tout. Zo niet bij Bar Alt.

"

Er werd met liefde, heel veel liefde, gezocht en geproefd en gekeken naar de perfecte bier-spijs combinaties (idem geldt voor de wijn-spijs combinaties overigens, we proefden beide) in binnen- en buitenland. Daar rolde verrassende combinaties uit zoals een goudgeel biertje dat verrukkelijk geurt naar limoen en tijm (van Partizan) voor bij de sashimi van makreel met crumble van gepofte rijst en crispy chili, vinaigrette van miso en gepekelde radijs – mijn favoriete gerecht van de avond. Hoewel de oerbiet met beurre blanc en 25 jaar oude sherry vinaigrette ook memorabel te noemen is. Net als de entrecote met gesmolten merg, groene asperge, crème van ui en geroosterde hazelnoot. Zo zo zó lekker.

Zo kan ik nog wel even doorgaan aangezien ik foto’s heb gemaakt van elk biertje en wijntje dat ik wilde onthouden (want heerlijk) maar dat wordt een lang en saai (want beter ga je zelf proeven) verhaal. Daarbij beweren we hier geen recensenten te zijn – dat zou wat al te hooghartig zijn – en we noemen onszelf zéker geen foodies, het idee alleen al. Maar we houden wél van eten. En drinken. En we weten ook best wel wat gewoon heel goed is. En als er iemand niet lekker eet bij Bar Alt, dan vreet ik mijn schoen op.

"

Als er iemand niet lekker eet bij Bar Alt, dan vreet ik mijn schoen op.

"

Nog even over die verrassende gerechten en en subtiele smaakcombinaties: de mensen van Bar Alt willen je alleen het allerlekkerste laten proeven en vinden dat zij zelf het best weten hoe dat moet. Dus stelden ze een 6 gangen menu samen en dat is wat je eet. Oke, je kunt er eventueel nog een extra gang aan toevoegen (en dat is kreeft! je wil het) maar verder bepalen de mensen van Alt. Kun je namelijk prima aan ze overlaten. Kies daarbij vooral het pairing menu van bier (of natuurwijn) en een top-avond is kat in het bakkie.

Nog één piepkleine duim omhoog voor de borden: de mooiste borden waarvan we ooit aten. Ze zijn van J.C. Herman en die veste man woont in Amsterdam, kwam zelf uiteraard ook al een vorkje prikken van zijn eigen keramiek bij Bar Alt en verkoopt zijn waar ook aan particulieren. Daar ga je.